Radnici “Binasa” odgodili protest, bez izmjena u saobraćaju ispred zgrade Vlade FBiH

Iako su ranije najavili, radnici “Binasa” odgodili su protest ispred zgrade Vlade FBiH.

Samim tim, iako je najavljeno ranije, u vremenu od 12:00 do 13:30 sati, na dijelu saobraćajnice u ulici Hamdije Ćemerlića neće doći do izmjene režima saobraćaja.

Podsjetimo, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo ranije je dalo saglasnost Samostalnom sindikatu radnika kompanije “Binas” iz Bugojna za privremenu izmjenu režima saobraćaja, ali je podnosilac zahtjeva u međuvremenu odgodio protest.

Razlozi za protest

Radnici ove kompanije namjenske industrije protestovali su i 3. novembra kada su tražili pet plata, uvezivanje radnog staža i uplaćivanje doprinosa koji se ne uplaćuju od augusta 2019. godine.

Nezadovoljni su odnosom Vlade FBiH, a loša kadrovska rješenja u upravi dovela su do toga da Binas loše posluje pa čak i zaustavi proizvodnju.

Na kraju 2019. godine Binas je poslovao pozitivno i ostvarili prihod od oko 3,4 miliona KM, u 2020. godini imali su gubitak od 3,7 miliona KM!

Zaključno sa 30. junom 2021.godine, ukupni dug prema Poreskoj upravi Federacije BiH iznosio je 10,6 miliona KM.

Za direktora je nedavno imenovan Abaz Mandžuka, a pojedini mediji izvještavaju da Mandžuka u firmu ide subotom, a radnicima nema ko dati odgovore kada će dobiti plaće.

Nekada perspektivno preduzeće je skoro uništeno. Najgore od svega je što ovakav scenario prijeti i drugim firmama namjenske industrije.