Sanja Vulić upitala Izetbegovića “kako bi bilo da Srbi pozovu Ruse da osvoje Sarajevo”

Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da predsjednik SDA Bakir Izetbegović ima “bar malo karaktera, a ne krizu identiteta” pozivao bi na dijalog, a ne na sukob u BiH.

Komentarišući Izetbegovićev poziv NATO savezu i EUFOR-u da pojačaju svoje prisustvo u BiH, posebno na području Brčko Distrikta, Vulić je upitala Izetbegovića da li želi da tenkovi EUFOR-a i NATO-a tjeraju Srbe preko Save.

Sram Vas bilo, gospodine Izetbegoviću! Istjerali ste nas iz Sarajeva. Zatrli trag Srbima, sada biste vršljali po Brčko Distriktu.

Građana sa državljanstvom RS-a je oko 30.000 u Brčko Distriktu i svi mi Srbi stojimo rame uz rame sa svima njima“, rekla je Vulić.

Također, upitala je Izetbegovića kako bi bilo da Srbi pozovu rusku vojsku da zauzme Sarajevo.

Podsjetimo, u Kaknju je danas održana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj su doneseni zaključci, a između ostalog, upućen je poziv da se pojačaju snage NATO-a i EUFOR-a, posebno u Brčkom.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) su ušli u “crvenu zonu” onoga što je kažnjivo po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine i očekujemo da Tužilaštvo poduzme aktivnosti. Zadužili smo funkcionere SDA da pokrenu postupke za zaustavljanje onoga što se pokušava u NSRS. Pozivamo NATO, EUFOR, da u skladu sa svojim mandatom, pojačaju svoje prisustvo, posebno u osjetljivom području Brčko distrikta“, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sjednice GO.

Pozvao je i probosanske stranke na jedinstvo i zajednički nastup u zaustavljanju pomenutih ataka i rekao da u SDA nemaju ništa protiv koordinacije s opozicijom iz RS-a.

Spremni smo se odazvati pozivu visokog predstavnika Christiana Schmidta kada je u pitanju Zakon o državnoj imovini. Možemo učestvovati u radu buduće komisije, ali odmah ističemo da je državna imovina dio suvereniteta BiH i sve treba završiti u okviru presude Ustavnog suda. Dakle, država je titular imovine“, rekao je predsjednik SDA.

Izetbegović je također rekao da je SDA spremna da razgovara o zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida i nagrađivanje i veličanje ratnih zločinaca, ali očekuju da rješenja ponude zastupnici Srba iz RS-a.

Neka kažu šta je po njima potrebna dopuna. Nismo spremni da se mijenja suština tog zakona, ali moguće su dopune“, rekao je Izetbegović.

GO SDA raspravljao je o ekonomskoj situaciji u Federaciji BiH, a o tome je izlagao premijer Fadil Novalić.

Mislim da ćemo do kraja godine imati vraćen broj zaposlenih kao prije pandemije, a brojke o izvozu i industrijskoj proizvodnji su čak i bolje od onoga što se moglo očekivati kada je pandemija počela. Imamo globalnu inflaciju, kod nas je nešto preko četiri posto i udara na standard, posebno siromašnih. Zadužili smo Vladu FBiH da vidi kako može pomoći, barem kada su pitanju osnovne prehrambene namirnice“, rekao je predsjednik SDA.

SDA je na današnjoj sjednici GO-a pokrenula incijativu lobiranja za BiH u međunarodnim krugovima.

Potrebno je iznaći način da se lobira u ime BiH. Dali smo nalog kadrovima SDA na raznim nivoima da rade na tome da se napravi fond za lobiranje u inostranstvu. Osnovna sredstva trebaju doći iz kantonalnog budžeta i budžeta FBiH, ali pozivamo patriote da se uključe“, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je priznao da je napravio lošu procjenu kada je ljetos kazao da će se “Srbi odljutiti i ispuhati”, pa danas nije želio ništa predviđati.

Izgleda je to bila loša procjena. Ne bih da dalje dajem procjene, mogao bih dati pogrešnu procjenu, nepredvidiv je gospodin Dodik“, kazao je predsjednik SDA.