Sarajevo je bogatije za 4.868 magistranata i diplomanata – Škrijelj: “Gradite domovinu, ostanite u njoj”

U Sarajevu je danas održana promocija 4.868 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu.

U okviru svečanosti predstavljeno je 209 dobitnika posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu “Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu”, “Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu” i “Povelja Univerziteta u Sarajevu”.

Univerzitet u Sarajevu je od svog postojanja i u svoje 72 godine bio generator razvoja i progresa BiH. UNSA okuplja sve glavne potencijale u sveri nauke, duhovnosti i umjetnosti i predstavlja snažnu podršku cjelokupnom sistemu BiH.

Znanje nije samo moć kako je to ustvrdio Fransis Bacon, nego je to oružje za mijenjanje svijeta na bolje, a u nadolazećem vremenu bit će još važnije”, poručio je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Škrijelj je u svoje i ime akademske zajednice čestitao svim magistrantima i diplomantima, te im poručio da ostanu u njoj.

Vi činite tkivo društvenog života ove zemlje, zato volite svoju zemlju i ostanite u njoj bez obzira na sve. Jer, biti bez domovine je isto što i biti bez doma, a to najbolje znaju oni koji nemaju tu privilegiju”.

Dodao je da će svoje znanje morati usavršavati i nagrađivati jer će vrijeme to od njih zahtijevati.

Na osnovu odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, najuspješniji studenti prvog i drugog ciklusa studija primili su posebna priznanja.

U prvom ciklusu studija 33 diplomanata su odlikovana Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, Srebrenom značkom je odlikovano 78 diplomanata, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobilo je pet diplomanta.

Među studentima drugog ciklusa studija 21 magistrant odlikovan je Zlatnom značkom, 44 Srebrenom značkom i četiri studenta su dobila Povelju Univerziteta u Sarajevu.

U integriranom studijskom programu I i II ciklusa, tri studenta su odlikovana Zlatnom značkom, 21 student Srebrnom značkom.

Najbolji student prvog ciklusa studija u 2021. godini sa prosjekom 10,00 je Amar Kurić sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Najbolja studentica drugog ciklusa studija u 2021. godini sa prosjekom 9,98 je Adna Škamo sa Pravnog fakulteta.