Šarović saslušan u Tužilaštvu BiH, začuđen što je postupak pokrenut: “Volio bih da nisam pozvan”

Nije sporan prenos nadležnosti, već priprema za sjednicu NSRS o prenosu nadležnosti na Republiku Srpsku, poručio je šef SDS-a Mirko Šarović nakon saslušanja u Tužilaštvu BIH.

Podsjetimo, saslušanja su organizovana u vezi sa rušenjem ustavnog poretka BiH.

Nisam svjedočio protiv bilo koga, nejasno mi je što smo kao šefovi opozicionih stranaka pozvani na ovo svjedočenje. Lično sam pojasnio samo poziciju SDS-a u ovom procesu kao šef političke stranke. Mi smo jednim dijelom i apstinirali, nismo prisustvovali glasanju“, rekao je predsjednik SDS.

Šarović je dodao da nije siguran u kom pravcu proces u Tužilaštvu BiH ide, te da ne zna ništa posebno.

Dodao da je uloga SDS-a u procesu jasna, da je njegov govor u NSRS poznat, te podsjetio da SDS nije učestvovao u glasanju 10. decembra.

Rekao sam da za mene nije sporan prenos nadležnosti na nivo Republike Srpske, ali sa političke strane smatrali smo da smo trebali prije toga postići unutrašnji konsenzus. Za mene to nije sporno, legitimitet je nešto što je postojalo“, rekao je nakon saslušanja.

Predsjednik SDS je dodao da bi volio da nije pozvan.

Što se tiče, da li je opravdano Tužilaštvo ili ne, ja sam začuđen da se to pitanje pokreće. Pitanje zakonitosti, to nije pitanje za političku stranku. Da li je nešto zakonito ili ne o tome treba da vode računa drugi“, zaključio je Šarović.

Na koncu, na pitanje da li je sjednicom NSRS narušen ustavni poredak BiH, Šarović je rekao da smatra da nije.

Podsjetimo, prvi je u svojstvu svjedoka saslušan Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske.

Selak je nakon saslušanja kazao kako ne razumije zašto je pozvan u Tužilaštvo, jer ga je tužitelj pitao općepoznate činjenice u vezi s posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske održanoj 10. decembra, kada su usvojeni zaključci o prijenosu nadležnosti s nivoa Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku.

On je, kaže, stava da razgovorom treba vidjeti koje su nadležnosti neustavno prenesene.

Mi smo stava da treba razgovarati u Bosni i Hercegovini, sva tri naroda, da se vide koje to nadležnosti su na neustavan način prensesene i kojom procedurom mogu da se vrate u Republiku Srpsku.

Ja sam prvenstveno da se sjedne, sve tri strane, Srbi, Hrvati i Bošnjaci i da se uradi analiza koje to institucije na nivou BiH ne funkcionišu. To je naš politički stav naravno i da vidimo koje su to nadležnosti koje prave trošak BiH, a nisu funkcionalne“, kazao je Selak nakon saslušanja.

U ovom predmetu osumnjičeni su svi predsjednici vladajućih partija u RS-u, predsjednica RS-a Željka Cvijanović i predlagači zaključaka.