Šefik Džaferović odbacio odluke NSRS: “Počeo napad na ustavni poredak BiH”

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je osudio i odbacio odluke usvojene na današnjoj sjednici skupštine entiteta RS.

Smatra da je počeo napad na ustavni poredak BiH.

Ovo je, uz ranije usvojeni neustavni entitetski zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, dio jasnog plana kojim je započeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napad na državu i ustavni poredak je napad na mir. Pozivam institucije Bosne i Hercegovine, prije svih Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv svih odgovornih lica za današnje događaje”, kazao je Džaferović.

Podsjećamo, i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv osoba koje su u NSRS usvojili zaključke koji direktno podrivaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i narušavaju mir i stabilnost u državi.

Narodna skupština RS je napustila Dejtonski mirovni sporazum“, kazao je kratko Komšić.

Podsećamo, za Informaciju o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine, sa prijedlogom zaključaka – prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP glasalo je 49 poslanika.

Pogledajte reakcije i stranaka iz Federacije BiH:

Kako su reagovale stranke iz FBiH: “Dodik napravio veliki korak ka svom kraju”