Skupština KS danas o djevojčici Dženi Gadžun, traži se vraćanje zdravstvene inspekcije u MZ

Zastupnici Skupštine KS na današnjem nastavku sjednice razmatrat će preostale tačke dnevnog reda, među kojima je i Informacija Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, sa inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo – Inspektorat, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu.

Djevojčica je operisana 8. novembra, a iz privatne klinike je nakon operacije očnog kapka u stanju kome prevezena na KCUS gdje je preminula 14. novembra.

U toj Informaciji je navedeno da je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo već uputilo prema Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo inicijativu za izmjenu i dopune Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo da se u sastav Ministarstva zdravstva vrati zdravstvena inspekcija, koja vrši inspekcijske i druge upravne i stručne poslove utvrđene zakonom i drugim propisima.

Zdravstvena inspekcija bi djelovala u sklopu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, i na taj način bi se postigla centralizacija procesa i vršila provjera da li privatne zdravstvene ustanove i privatne ordinacije rade u skladu sa izdatim odobrenjima za rad, a na taj način bi se dodatno ojačao zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo“, navodi se u Informaciji.

Tokom inspekcijskog nadzora tri klinike utvrđeno je da se operacija djevojčice radila u općoj anesteziji iako je to zabranjeno u privatnim ordinacijama i može se raditi samo u lokalnoj anesteziji.

Također, doktorica Nina Jovanović koja je obavila operativni zahvat nije imala licencu za rad u KS.

Vezano za kontrolu opreme i instrumenata speeijalističke ordinacije “Dr. Suad Rožajac”, u predmetnom prostoru zatečen je aparat za opću anesteziju s monitorom – SNS COMPANY, CE0473, potom dva aspiratora, (po izjavi dr Suada Rožajca oba u funkciji) i termokauter.

Za navedenu opremu nije predočen dokaz o ispravnosti, odnosno atest proizvođača, potvrda o redovnom servisiranju, kako je propisano čl. 8. stav 2. Pravilnika o uvjetima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uvjetima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom (“SI. novine FBiH”, broj 104/13, 16/14 i 66/15).

Nasumičnim odabirom izvršen je uvid u nekoliko anestezioloških listova, te je utvrđeno da se isti ne vode potpuno, obzirom da se ne može jasno definisati vrsta i količina datog anestetika, vrijeme trajanja i tok anestezije, niti su propisno ovjereni od specijaliste anesteziologa.