Studenti se ohrabrili, masovno javno iznose imena profesora koji ih uvjetuju da kupuju njiohove knjige

Nakon našeg teksta od prije tri dana u kojem smo naveli poziv profesora i samostalnog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Damira Marjanovića da studenti prijave profesore koji ih tjeraju da kupuju od njih knjige, kao da su se studenti probudili.

Studenti, bivši studenti, ali i njihova rodbina na društvenim mrežama javno su počeli objavljivati imena profesora koji ih uvjetuju kupovinom knjiga.

Kupovina knjige je jedan od uvjeta da se izađe na ispit ili položi, ponekad uz potpis da profesor bude siguran da nije preprodana nego kupljena nova od čega profesor inkasira određeni iznos.

Te prilike smo razgovarali s jednom od naših kolegica koja je sada aktivni novinar u jednoj medijskoj kući, a ona je bila razočarana odnosom novinara koji šute a koji su to proživjeli, prozivajući direktno profesora Suada Kurtćehajića.

Navodno je godinama studente tjerao na kupovinu knjiga, a zatim se i naslađivao da je od njih putovao u neke daleke zemlje, za naše uslove nestvarne.

Svega je tu bilo, od tjeranja da trošimo posljednji novac roditelja samo kako bi mogli da slušamo predmet, donošenja knjiga na potpise. Najtužnije od svega jeste što se profesor hvalio da je našim parama putovao po nama nestvarnim zemljama“, kazala je tom prilikom.

Studenti se probudili

Upravo ovaj tekst koji smo objavili je “probudio” studente, koji mogu trpiti mnogo, ali ne i dugo.

Kao da su se preko noći ohrabrili počeli su javno prozivati profesore, a među njima se nalaze i oni sa stranačkim pozadinama.

Ipak, i dalje postoji doza straha i ne žele svi javno napisati ime i prezime svog “dželata”, iako je novac koji su dodatno morali dati možda posljednji novac njihovih roditelja.

I dalje se plaše posljedica, i dalje se plaše osvete, ali su saglasni. Ovome treba stati u kraj.

A osvete profesora nisu slabe, od toga da će teško završiti obrazovanje do toga da se u struci neće moći zaposliti.

Ni Damir Marjanović nije šutio. Aktivno je na društvenim mrežama održavao konverzaciju sa studentima.

Ipak, opravdano pitanje je šta su dobili? Prijavljivanje na društvenim mrežama nije zvanično, a vjerujemo da će se rijetki usuditi i zvanično ih prijaviti. Čak i ako zvanično prijave gdje je pravda? Da li će je dočekati? Da li će im se obiti o glavu obzirom da su profesori obično u društvu i u strankama visoko pozicionirani?

Sve su to pitanja koja se ne pitamo samo mi, već i studenti.

U nastavku pogledajte par komentara na društvenim mrežama.

Da li će dočekati pravdu?

Možda objavljivanje imena na društvenim mrežama nije zvanična prijava ali sigurni smo da su mnogi zastupnici, inspektori, profesori i oni iznad profesora vidjeli te komentare.

Pitanje je da li će se oglušiti? Pitanje je i da li će Damir Marjanović na narednim sjednicama nastaviti ovo pitanje, sada ima imena i prezimena profesora, a on svojom pozicijom ima dovoljnu snagu da se pravda istjera.

Podsjećamo, on je ranije pitao odgovorne da li je tačno da se ovo dešava. Da ovaj problem postoji, učestalo tvrdi dio studenata.

Međutim, rukovodstva fakulteta uvjeravaju da im to nije prijavljeno, odnosno da se to ne dešava.

Po pitanju uslovljavanja studenata kupovinom knjiga, prema saznanjima rukovodstva fakulteta i akademija, članovi akademske zajednice ne uslovljavaju studente kupovinom knjiga. Rukovodstva fakulteta i akademija su izjavila da nisu primila prijave studenata u vezi s uslovljavanjem izlazaka na ispit kupovinom knjiga“, naveo je rektor UNSA-e Rifat Škrijelj u odgovoru Marjanoviću.

Marjanović se prisjetio svojih studentskih dana i kako ga niko od profesora nije “prisiljavao” na kupovinu njihovih knjiga.

Trudio sam se da učim od najboljih. Kakvi su to profesori bili, pokojni Akademik Berberović, rahmetli Akademik Redžić, dragi Akademik Hadžiselimović, profesor Sofradžija, profesorica Šoljan i još mnogi drugi. Učio sam iz njihovih knjiga! Bili smo sretni kada bi mogli da ih nabavimo. Međutim NIKO od njih NIKADA me nije tjerao, ucjenjivao ili uvjetovao da moram kupiti njihovu knjigu da bih mogao izaći ili položiti ispit“, napisao je Marjanović.

Kaže kako ni on to ne očekuje od svojih studenata.

Napisah i ja ponešto, i moji studenti uče iz tih knjiga! Nekada ih kupe, nekada ih posude iz biblioteke, nekada ih kopiraju, nekada ih ja poklonim… NIKADA ne bih dozvolio sebi da budem kao ONI koji su zalutali u ove vode i koji ucjenjuju svoje studente da zarade još koju paru preko njihovih leđa! Zamolili su me studenti da postavim pitanje i evo dobili smo odgovor“, dodaje Marjanović.

Ohrabruje studente da traže pravdu od nadležnih.

Samo na jednom fakultetu dekanesi je prijavljen takav slučaj i čeka se rješenje inspekcije. Tako su napisali dekani i stavili ime i potpis iza te tvrdnje. To su moje kolege i ja želim da im vjerujem. Stoga ohrabrujem sve djevojke i momke da prijave dekanima i prodekanima takve nazovi profesore koji krše sve norme i pokoji zakon.

Dekani moraju reagovati i moraju spriječiti takvo ponašanje, a ako neće oni, hoće inspekcije, pa i sudovi! Evo prilike mladim ljudima da se bore protiv ove sramotne prakse, a dekanima i prodekanima (i svima nama) da stanemo iza svojih studenata. Ne smijemo dozvoliti da nam korumpirana manjina prlja časni esnaf! Jedino tako ćemo vratiti povjerenje studenata i budućih generacija u ono što radimo!“, zaključio je tada Marjanović.