Sukob interesa u najvećem obliku: Mahir Dević traži poticaj od Vlade KS za razvijanje biznisa s pčelama

Zastupnik Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević, koji se u slobodno vrijeme bavi uzgojem pčela i proizvodnjom meda, zatražio je od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo da mu dodjeli poticaj za razvoj privatnog biznisa.

O sukobu interesa u ovom tekstu suvišno je govoriti jer je sukob interesa i više nego evidentan.

Naime, Dević je zastupnik u Skupštini KS koja usvaja budžet Kantona Sarajevo, a poticaji se upravo transferišu iz budžeta, piše Press.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da Mahiru Deviću nisu dovoljna silna primanja koja ima kao aktivni političar pa je odlučio dodatno zavući ruku u džepove građana i “zaiskati” pomoć države za razvoj privatnog biznisa, dodaje ovaj portal.

Oštri su i nastavku teksta, pa dodaju se se moramo zapitati do koje granice ide bahatost i želja za rasipanjem narodnog novca ako zastupnik s godišnjim primanjima koja iznose 42.000,00 KM traži od Vlade da mu razvije privatni biznis i to sredstvima iz budžeta o kojem sam odlučuje.

Foto: Press media
Foto: Press media

Podsjetimo, Mahir Dević uz Harisa Zahiragića je najglasniji zastupnik iz opozicije kada je rad Vlade u pitanju.

Sjednice nerijetko idu u besjedu, a na posljednjoj sjednici desio se i “okršaj” opozicije i pozicije.

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo započela je haosom i prekidom zbog međusobnog vrijeđanja zastupnika, ali i nepremijernog ponašnja zastupnika.

Sve je počelo nakon što je zastupnica Vildana Bešlija “kolege s lijeve strane nazvala cirkusantima”, okončalo se prepirkom Damira Nikšića i Jasmikanabisne Bišćević Tokić.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić nekoliko puta je opominjao zastupnike i molio ih za mir.

Tokom glasanja o dnevnom redu, tačnije pojedinačnom izjašnjavanju, zastupnici su pričali što je stvorilo buku u sali.

Predsjedavajući možete li mi reći o čemu se izjašnjavamo? Radi cirkusanata s moje lijeve strane nemam pojma u čemu se izjašnjavamo”, rekla je Bešlija i izazvala burne reakcije. Dobacivao je i zastupnik Damir Nikšić.

Sjednica je prekinuta na pet minuta.

Potom su se zastupnici koji su sjedili s lijeve strane javljali za riječ i žalili na uvrede, ali i uzvratili.

Ljudi koji su u životu generalno klauni sve gledaju kao na cirkus, ali ovo smijanje premijera i cijele Vlade na niz uvreda kolege Nikšića je neprimjereno”, rekao je Zahiragić.

Za riječ se javila Jasmina Biščević Tokić.

Ja mislim da je najveći domet kolege Nikšića kanabis koji je htio legalizovati u ovoj Skupštini”, kazala je, a Nikšić počeo vrištati.

Predsjedavajući Okerić je objasnio zašto je pustio zastupnike da pričaju.

Namjerno sam vas pustio da kažete ono što mislite. Neka građani vide na koji način se brinete i imate namjere i želje da popravljate stvari u našem društvu”, poručio je i vratio se glasanju o dnevnom redu.

Više pogledajte u videu ispod.