Svjetski medij izabrao Trebinje za grad najbolji za život u penziji, zašto je to tako?

Njemački magazin “Focus” proglasio je jučer Trebinje najboljim mjestom za život nakon odlaska u penziju.

Razlog za to je, prema njihovim kriterijima, ovaj bh. grad zauzima mjesto među prvih deset u tri kategorije – transportni sistem, niska stopa kriminala i indeks zagađenosti.

U svojoj rang listi je Focus uporedio 575 grada te kao kriterijume uzeo uzeo, između ostalog, sigurnosnu situaciju i kvalitet zdravstvene zaštite po mišljenju stranaca koji tamo žive.

Trebinje zauzima mjesto među prvih deset pozicija u svijetu u tri kategorije. Ugodan transportni sistem je treći najbolji u svijetu, niska stopa kriminala i indeks zagađenosti, koji pokriva čistoću i kvalitet zraka, je na 10. mjestu. Klima je mediteranska, mjesečni troškovi su oko 70 posto manji nego u Berlinu”, navedeno je u članku.

Međutim, Trebinje ima lošu ocjenu samo u jednoj kategoriji – “zdravstveni sistem u malom gradu je ispod prosjeka u globalnom poređenju.”

Focus piše da se Trebinje nalazi na najjužnijem dijelu BiH i blizu mora sa stanovništvom od 30.000 ljudi.

To je daleko najmanje mjesto koje se našlo na ovoj listi. Iznad svega, grad je historijski zanimljiv: katolička katedrala, srpski pravoslavni manastir i džamija ilustruju kako su se stanovnici Trebinja mijenjali tokom vremena. Od Frankfurta vam je potrebno oko dva sata avionom da pređete ovdašnjih 1.100 kilometara”, navode autori članka.