Transplantacija srca još se ne radi u FBiH, a za jetru nedostaje donora: Sebija Izetbegović najavljuje promjene

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) najavljeno je da bi se uskoro u ovoj zdravstvenoj ustanovi mogle početi raditi transplantacije jetre i srca.

To bi mnogo značilo pacijentima koji čekaju transplantaciju tih organa.

Prema riječima Tomislava Žuljevića, predsjednika Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, na listama čekanja trenutno ima oko 260 pacijenata koji čekaju na transplantaciju bubrega.

Tome dodajte otprilike 20-ak onih koji čekaju na transplantaciju jetre i srca.

“Transplantaciju srca još nismo uradili u BiH i očekivati je da će neko od ova tri klinička centra u BiH – u Sarajevu, Tuzli ili Mostaru to raditi.

Sjeverna Makedonija je uradila već četiri ili pet transplantacija srca, zašto ne bi i BiH?

Pojačavamo program transplantacije na svim poljima. U idućoj godini imamo velike planove za transplantaciju jetre i srca“, objavila je jučer na svom Facebooku prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

KCUS je radio i mehaničke pumpe pojedinim pacijentima. To je jako skup zahvat i skupe su te pumpe.

Drugi pacijenti nažalost su gubili živote.

Svake godine se u Fondu solidarnosti za transplatacije izdvoji oko 2,5 miliona maraka, a od toga se potroši 100 ili 200 hiljada.

Što se tiče transplantacije jetre, ona se već radi u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli.

Međutim, nedostatak donora je veliki problem. Oni pacijenti koji nemaju mogućnost da dobiju dio jetre od živog srodnog darivatelja, jetru mogu dobiti jedino od preminule osobe.

Ne postoje niti akcije kako bi se motivisali građani da postanu donori u slučaju nesreće, pa imamo mali broj transplatacija ovog vitalnog organa.