Foto: Novosti.rs

U Banjoj Luci osvanuo mural Vulinu s istom porukom kao i Mladićev: “Ovo je najjadniji mural u historiji”

Na zgradi koja se nalazi u Bulevaru vojvode Petra Bojovića u Banjaluci osvanuo je mural ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu.

Ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti”, piše pored Vulinovog lika i srpske trobojke.

Ista poruka kao Mladićev mural

Podsjetimo i mural posvećen Ratku Mladiću, osuđenom za genocid i ratne zločine pred Haškim tribunalom, oslikan je ranije ovog mjeseca na zidu zgrade u širem centru Banjaluke sa istom porukom.

Mural se nalazi u Gundulićevoj ulici. Njegova autor za sada je nepoznat.

Uz iscrtani Mladićev lik ispisana je ista poruka “ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti”.

Zgrada na kojoj je oslikan mural udaljena je nekoliko stotina metara od zgrade Vlade bh. entiteta Republika Srpska.

Glasnogovornica Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić kazala je za RSE da policija o ovom muralu nema informacije.

Koliko mi je poznato, nismo primili nikave prijave. To je u nadležnosti komunalne policije”, kazala je Mučibabić.

Mural u Banjaluci nije jedini u Bosni i Hercegovini koji je posvećen Ratku Mladiću.

Proteklih godina oslikavani su u nekoliko gradova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska – Foči i Kalinoviku, na istoku, Gacku i Nevesinju, na jugu BiH, Gradiški na sjeverozapadu BiH.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem jula dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

Istovremeno, Narodna skupština RS je usvojila, po hitnom postupku, Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja.

Uoči nametanja odluke, Inzko je posjetio nekoliko gradova u Republici Srpskoj nakon čega je objavio pismo za javnost u kojem je naveo kako je šokiran veličinom i brojem murala ratnim zločincima.

Inzko je tada zatražio uklanjanje murala sa likom i djelom Ratka Mladića, ocjenjujući da je “situacija toliko nakaradna da se može sačiniti ‘turistička’ karta top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima ratnim zločincima”.

Mural sa Mladićevim likom u Foči, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), dug 25 metara, prvi je koji je uklonjen nakon zahtjeva Inzka.

U Kalinoviku, Nevesinju, Gradišci i Gacku murali i dalje nisu uklonjeni. Vlasti u tim lokalnim zajednicama ističu ili “kako nisu nadležni” za taj posao ili “čekaju nalog odozgo”.

Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora.

Reagovao Bursać

Na ovu provokaciju reagirao je Dragan Bursać, novinar.

Mural Vulinu u Banja Luci!

Koliko moraš biti jadan i bijedan da Vulinu posvetiš mural?

Ovo je najjadniji mural u istoriji jadnih murala. Jedino su jadniji od ovog nesretnici koji su po zadatku mazali zid.

Ovo je ono kad nisi dobio po guzici 1995. pa sad tražiš vraga“, napisao je Bursać.