U gornjem toku Neretve nestao radnik iz Kine, sumnja se na samoubistvo, aktivno traje potraga

Potraga za stranim državljaninom koji u BiH boravi na privremenom radu, a koji je nestao kod gradilišta hidroelektrane Ulog otežana je zbog velikog vodostaja rijeke Neretve

Akcija koju su jučer, od sela Ljubuca do Glavatičeva, pokrenuli pripadnici GSS Konjic, sa svojih šest spasilaca, nije dala rezultate.

Zinedin Mešukić iz Gorske službe spašavanja Konjic, naglasio je kako sve indicije pokazuju da je riječ o samo***stvu.

Vodostaje Neretve je jako velik, rijeka je mutna, pristupni putevi su odneseni zadnjim padalinama tako da su otežane potražnje radnje. Sa svojim kapacitetima mi smo uradili sve što smo mogli i čekamo daljnje upute od nadležnih organa”, istakao je Mešukić za Fenu.

Po našim informacijama, dodao je, zasad se neće nastavljati neka intenzivnija potraga sve dok vodostaj rijeke ne opadne i dok se ne bude moglo prići Neretvi, malo sigurnije.

No, kako navodi, par spasilaca se nalazi na terenu kod Glavatičeva i prati situaciju.

Sve indicije govore da je najvjerojatnije riječ o suicidu utapanjem u rijeku Neretvu”, istaknuo je Mešukić, potom napomenuvši kako je GSS Konjic dosad uradio sve što je mogao te da su jučer pretraživali gornji tok Neretve, od sela Ljubuca do Glavatičeva.

Prema saznanju medija na tom području je nestao kineski državljanin, radnik kompanije angažirane na izgradnji HE Ulog.

Njegov nestanak je primijećen u božićnoj noći, u dva sata ujutro, a nedugo poslije uočeni su određeni tragovi te se sumnja da je, nažalost, nestao u rijeci Neretvi.

Kako je kazao Zdenko Marić, predsjednik GSS BiH, stoga je i pokrenuta potraga prema vodi, odnosno, rijeci, gdje su članovi GSS Konjic pretraživali teren do mosta na Ljutoj.

Praktično, radi se o području na međuentitetskoj liniji , gdje je teren izrazito nepristupačan.

Poseban problem spasiocima predstavlja povećan vodostaj rijeke Neretve na tom dijelu, ali i činjenica da se u blizini nalaze nekoliko minskih polja.

Rizično bi bilo u tom kanjonu i izuzetno zahtjevno pokrenuti potragu širih razmjera. Za sada naše kolege iz Konjica mogu samo osmatrati područje na mostovima oko Glavatičeva“, kazao je Marić.