U manjem bh. entitetu potpisana izjava kojom ne pristaju na kršenje Dejtona

Bivši i aktuelni predsjednici NSRS, i članovi kolegija oba doma PS BiH danas su potpisali izjavu o “nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995.) i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u Bosni i Hercegovini”.

U Izjavi koju planiraju uputiti na relevantne adrese Međunarodne zajednice, između ostalog piše: “Neprihvatljivi su dosadašnji oblici intervencije civilnih i vojnih predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, a koji su učinjeni suprotno odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995.), pa se njihove posljedice odbacuju kao izraz protivpravnog i nedemokratskog djelovanja”.

Nakon potpisavanja izjave, Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske kazao je da je izjavu potpisalo 12 ljudi, dok je Milorad Živković dao saglasnost i potpisaće je naknadno.

Mislimo da je to ne samo politička snaga, nego da su to ljudi od iskustva, znanja, da imaju pravo da ukažu na ovakva činjenice i predvide posljedice svega ovoga”, kazao je Čubrilović.

“Dva konstitutivna naroda nezadovoljna pozicijom u BiH”

Nikola Špirić, bivši predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH kazao je da je od Dejtona do danas BiH predstavljala međunarodni poligon, te da je vršeno pravno nasilje.

Da se vodila izvan-institucionalna rasprava o svim otvorenim pitanjima i mi mislimo da se o svemu treba pričati u institucijama vlasti. Sem toga, željeli smo snažno da ukažemo na probleme 26 godina od Dejtona. Nalazimo se u situaciji da mnogi zagovaraju što je moguće šira ovlaštenja visokog predstavnika, umjesto da kažemo da će svako da crpi svoje institucionalne nadležnosti”, kazao je.

Ističe da se došlo u situaciju da su dva konstitutivna naroda nezadovoljna svojom pozicijom u BiH.

I da je međunarodni intervencionizam proizveo veliku dozu političkog parazitizma, posebno u Bošnjačkoj političkoj strukturi, koja ne žali da razgovara sa druga dva konstitutivna naroda, s ciljem da se nađe rješenje koje zadovoljava sve. Mi smo danas htjeli da pošaljemo poruku i da smo spremni da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima i prestanemo jedni druge držati u zagrljaju neuspjeha, nego da razgovaramo licem u lice o svim otvorenim pitanjima. I da pozovemo sve relevantne međunarodne da se uključe u dijalog i pomognu da nađemo rješenja koja moraju počivati na unutrašnjem dogovoru”, kazao je.

“Strano miješanje postalo ne samo beskorisno, nego i štetno”

Ognjen Tadić, bivši predsjedavajući Doma naroda PS BiH, kazao je da su svjedoci vremena u kojem su rukovodili radom parlamenata.

Javnost je već duže vrijeme iznemirena u kakvom pravcu ide politika u RS, a samim tim i u RS. Zaista zaslužuje da im se pozitivno odgovori i kaže da su politički predstavnici, prije svega srpskog naroda, svjesni činjenice da je strano miješanje u ovoj zemlji postalo ne samo beskorisno, nego i izuzetno štetno”, kazao je.

Smatra da je ovo bio trenutak da se u krizi da jedna ovakva izjava, koja osuđuje sva kršenja dejtonskog mirovnog sporazuma.

Koja jasno ukazuje na sve ono što je MZ, ili jedan dio njenih predstavnika radio u okvirima svog mandata ili izvan okvira, ne poštujući demokratsku volju i principe, parlamente, ljudska građanka prava, vršeći direktnu ili posrednu torturu nad svim političkim neistomišljenicima. I da pozovemo ne samo domaću, već i međunarodnu javnost da pogleda na nas i vidi da se radi o jednoj političkoj zajednici koja ničim nije zaslužila da nema nikakva prava u svojoj kući”, istakao je.