Upaljen žuti meteoalarm zbog jakog vjetra

Žuti meteoalarm upaljen je danas u Bosni i Hercegovini zbog jakog vjetra koji se očekuje u područjima Livna, Mostara i Foče.

Na području Livna i Mostara očekuju se udari vjetra od 40 do 50 kilometara na sat u večernjim časovima, objavljeno je na sajtu Meteoalarma.

Kada je riječ o Foči, tokom dana puhat će mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 40 kilometara na sat.

Žuti meteolaram “kaže da je vrijeme potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informisani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike“.

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. Lokalno u centralnim i istočnim područjima pada slab snijeg.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bjelašnica -6; Drvar i Ivan-sedlo 0; Bihać, Gradačac, Jajce, Livno, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 1; Banja Luka, Bijeljina, Bugojno i Doboj 2; Grude i Zenica 3; Mostar i Trebinje 4°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 928hPa, za 16hPa je manji od normalnog i opada.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati kiša uglavnom na području Hercegovine i jugozapada Bosne, a na planinanma snijeg, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

U centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno može padati slab snijeg ili kiša. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 9°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 4°C.