Uskoro bi đaci koji se bave sportom u KS mogli imati besplatne karte za prevoz

Praksa u Kantonu Sarajevo do sada je bila da učenici čija se škola nalazi unutar dva kilometra od mjesta stanovanja ne mogu izvaditi iskaznicu za prevoz, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

Naime, učenici možda ne trebaju prevoz od kuće do škole, te obrnuto, ali problem nastaje onda kada se ti učenici bave vannastavnim aktivnostima, kao što je sport i slično.

Isto trpe i učenici koju praksu obavljaju van škole, pa tako učenici iz prigradskih naselja koji obavljaju praksu u drugim općinama svaki put moraju kupiti kartu, odnosno više njih ukoliko vozare, u dva smjera, što prostom računicom bude preskupo.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Elvis Vreto, uputio je inicijativu da se to promijeni, tačnije da im se dozvoli “vađenje” iskaznice, odnosno subvencioniranje troškova javnog prevoza.

Tražim da nadležna ministarstva kroz program subvencioniranja omoguće djeci/ učenicima koja koriste gradski prevoz a zbog odlazaka na trening/ utakmice, a zbog nemogućnosti dobijanja iste kao đaci jer ne stanuju dalje od 2 km udaljenosti od škole. Jednako tako i učenici koji u srednjim školama obavljaju praksu van općine gdje se nalazi škola imaju problem jer im se potvrde izdaju na osnovu relacije mjesta stanovanja-škola“, naveo je Vreto u obrazloženju.

Vreto smatra da će se tim postupkom poslati poruka podrške koja će motivisati djecu na bavljenje sportom i drugom vannastavnim aktivnostima.

Djeca/ sportisti/ učenici doživljavaju neugodnosti kod korištenja gradskog prevoza što treba preduprjediti kao i poslati jasnu poruku podrške. Ukoliko dijete stanuje pored OŠ/ SŠ koju pohađa, a trenira ili obavlja praksu u drugoj općini, gdje da bi došao mora koristiti gradski prevoz, ta mogućnost mu je uskraćena zbog nemogućnosti vađenja iskaznice. Tražim da Vlada i nadležna ministarstva razmotre inicijativu i u koliko istu prihvataju da od naredne godine krenu u primjenu“, inicirao je Vreto.

Ovu inicijativu podržalo je Ministarstvo kulture i sporta, a trenutno su na čekanju i druga nadležna ministarstva, pa bi ova incijativa ide u implementaciju.