Uskoro izrada studija opravdanosti izgradnje tramvajskih pruga Nedžarići – Dobrinja i Željeznička stanica – Šip

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo objavilo je nabavku usluga izrade studije opravdanosti izgradnje tramvajskih pruga Nedžarići-Dobrinja i Željeznička stanica-Šip.

Ciljevi studije su izvršiti saobraćajnu analizu, utvrditi postojanje društveno-ekonomske opravdanosti za realizaciju projekta, te uslove za finansijsku opravdanost i izvodljivost, kao i sve potencijalne rizike za realizaciju projekta.

Podsjetimo, prije samo sedam dana, a nakon što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila plan nabavki i na svojoj stranici objavila generalno obavještenje o nabavkama vezanim za projekt izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, raspisan je tender za nadzor.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva saobraćaja, raspisivanje tendera za radove na ovom projektu očekuje se u januaru sljedeće godine.

Plan je da se izgradi 12,96 kilometara tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, 20 tramvajskih stanica i okretnica na kružnom toku na Ilidži.

Vrijednost projekta izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice iznosi 20 miliona eura, a sredstva će biti osigurana putem zajma kod EBRD-a, po čijim Pravilima i procedurama će se sprovoditi nabavke u narednom periodu.

Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, 1. aprila donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta “Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica” u ukupnom iznosu od 46 miliona KM.

U Budžetu Kantona Sarajevo za 2021. godinu je planirano vanjsko zaduženje za realizaciju ovog projekta u ukupnom iznosu od 20 miliona EUR-a, upravo putem EBRD-a.

Planiranja realizacije ovog projekta datiraju iz vremena kada je u “Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986‐2015” predviđen pojas za smiještanje planirane dvokolosiječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom tramvaja kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa „FAMOS“ u Hrasnici.

Pojas za tramvajsku prugu planiran je u kontekstu primarne gradske–cestovne saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice sa dva odvojena kolovoza sa po dvije saobraćajne trake širine po 3,5 metara.

Glavni projekt je završen 2019. godine, nakon čega su riješeni kompletni imovinsko-pravni odnosi i dobivena građevinska dozvola za izvođenje radova. Projekt je u visokom stepenu spremnosti i mogao bi se realizovati u dosta kratkom roku”, rekao je tada ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Projekt je usklađen sa strateškim ciljevima Ministarstva saobraćaja KS i biti će uvršten u Strategiju razvoja Kantona Sarajevo za period 2021-2027. godine, čija je izrada u toku.

Uvršten je i u Programa javnih investicija Kantona Sarajevo za period 2021-2023. godine.