Usvojen rebalans budžeta Općine Novi Grad: 980.000 KM ide za saniranje šteta uzrokovanih požarima i poplavama

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, na današnjoj 9. radnoj sjednici, usvojilo je izmjene i dopune Budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za ovu godinu u iznosu od 45.380.000 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 980.000 KM za pomoć u saniranju šteta nastalih u požaru u ulici Nusreta Prohića u Buća Potoku i poplavama na području tri mjesne zajednice u kojima je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Emir Dedović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije kazao je da uprkos teškoj godini zbog pandemije, nije bilo određenih poremećaja u finansijskom poslovanju Općine Novi Grad u 2021. godini.

Rezultat je to ogromnog napora i rada svih, uključujući i Općinsko vijeće i sve službe na čelu sa općinskim načelnikom.

Možda nam sam rebalans i nije bio neophodan u ovoj godini, međutim dogodile su se dvije nesreće, odnosno nezgode. U jednoj je izgorjelo dvanaest stambenih jedinica naših sugrađana u Buća Potoku. U drugoj smo imali velike poplave na području tri mjesne zajednice, zabog čega smo proglasili vanredno stanje i u skladu sa zaključkom tematske sjednice Općinskog vijeća pripremili smo rebalans budžeta, kojim smo planirali 980.000 KM za nadoknadu šteta, odnosno pomoći našim sugrađanima koji su pretrpjeli nesreću.

To će biti dovoljno da se izgradi krov nad glavom onima koji su u požaru ostali bez svojih domova i 50% materijalnih šteta u poplavama koje su se desile u ovoj godini. Ostali nivoi vlasti imaju obavezu da se uključe u saniranju šteta zajedno s nama“, rekao je Dedović.

Dedović je kazao da očekuje podršku i kantonalnih organa, koji su dali svoj pristanak, pogotovo kada je u pitanju rekonstrukcija objekta koji je izgorio u požaru i vraćanja ljudima krova nad glavom, a tu se došlo i do sporazuma.

Kada je riječ o poplavama, također je rekao da od Kantonalne i Federalne uprave civilne zaštite očekuje da se uključe u taj dio u proceduri koja je propisana zakonom, kao i od Agnecije za vodno područje slivova Save koja je nadležna za regulaciju korita Bosne.

Predsjedavajući OV Mirza Selimbegović zahvalio je svim općinskim službama koje su uradile projekat obnove stambenog objekta koji je pogođen požarom.

Općina je završila projekat, na inicijativu načelnika napravili smo jedan zajednički sastanak sa Kantonom i Kanton Sarajevo je obećao podršku, u rekonstrukciji izgorjelog objekta, te uskoro treba da se potpiše sporazum da će izdvojiti 50% sredstava potrebnih za obnovu stambenih jedinica“, rekao je Selimbegović, istakavši pozitivan primjer saradnje lokalne zajednice sa drugim nivoima vlasti.

Pojedinačna Zlatna plaketa “Safet Hadžić“ Elviru Jahiću

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo donijelo je Odluku o dodjeli javnih općinskih priznanja pojedinačne Zlatne i Srebrene plakete “Safet Hadžić” koja će se dodijeliti na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo koja će se održati na Dan Općine Novi Grad Sarajevo – 16. decembra.

Vijeće je donijelo Odluku da se pojedinačna Zlatna plaketa “Safet Hadžić“ dodijeli Elviru Jahiću, stopostotnom ratnom vojnom invalidu, stanovniku naselja Ahatovići, jednom od rijetkih mještana tog naselja koji je preživio stravični zločin, koji je agresor počinio nad Bošnjacima Ahatovića i Dobroševića, u mjestu Sokolina kod Ilijaša, gdje je ubijeno 48 Bošnjaka.

Kolektivna Zlatna plaketa “Safet Hadžić“ bit će dodijeljena Klubu košarke u kolicima “3K Sarajevo“ za postignule izuzetne rezultate i razvoj invalidskog sporta na području općine Novi Grad i šire.

Klub je osnovan 1996. godine, kao odraz želje većinom mladih ljudi, osoba sa invaliditetom – ratnih vojnih invalida paraplegičara, koji su se na ovaj način odlučili aktivno uključiti u društvo, istovremeno pomažući i drugim osobama sa invaliditetom kvalitetnu resocijalizaciju i aktivno uključenje u društvo.

U rad Kluba “3K Sarajevo” trenutno je uključeno više od 80 članova od kojih je 22 aktivnih i rekreativnih igrača, koji svakodnevnim radom, ali i odricanjem, teže ka postizanju što boljih takmičarskih i psihosocijalnih rezultata.

Klub je osvojio šampionske titule u jedinstvenoj ligi BiH 1998.,2001. i 2004. godine, titulu pobjednika u KUP-u BiH 2012., 2014. i 2018. godine.

U sezoni 2012/13 osvojili su regionalnu NLB Wheel ligu, dok su u sezoni 2020/21. osvojili drugo mjesto u prvenstvu i KUP-u BiH, te treće mjesto u regionalnoj NLB ligi.

Pojedinačna Srebrena plaketa „Safet Hadžić“ bit će dodijeljena je Azemu Bujaku, za izuzetan doprinos u jačanju i razvoju lokalne zajednice. Početak agresije na Bosnu i Hercegovinu Azem Bujak dočekao je u Sarajevu i odmah se pridružio TO, a kasnije Armiji Republike Bosne i Hercegovine (pripadnik 2. Viteške motorizovane brigade).

Po završetku rata 1996. godine, osniva privatnu firmu Bahen gradnja sa sjedištem u općini Novi Grad, koja uspješno posluje punih 25 godina. Kompanija 2001. godine osniva poslovnu jedinicu u Stuttgartu (Njemačka).

Nakon toga 2012. godine osniva se poslovna jedinica u Goraždu za potrebe izgradnje prve solarne elektrane na području Bosansko-podrinjskog Kantona Goražde, koju uspješno završava 2014. godine i pušta u rad.

Nakon uspješnog prvog realizovanog projekta, pristupa izradi projektne dokumentacije za drugu solarnu elektranu na istom lokalitetu, koja po kapacitetu važi za jednu od najvećih solarnih elektrana u Bosni i Hercegovini, a koja je trenutno u izgradnji.

Kolektivna Srebrena plaketa „Safet Hadžić“ dodijeljena je Javnoj ustanovi Peta gimnazija, za izuzetan doprinos u afirmaciji sporta i njegove neprocjenjive uloge u našoj lokalnoj zajednici. Od 1. novembra 2010. godine JU Peta gimnazija djeluje u novoj školskoj zgradi na Dobrinji, u općini Novi Grad. Osnovana je u ljeto 1969. godine.

U poslijeratnom periodu škola je postala prepoznatljiva kao jedina škola u FBIH i Bosni i Hercegovini koja ima sportsko usmjerenje. Iz klupe Pete gimnazije izašli su danas poznati sportisti.

Neki od njih su teniser Damir Džumhur, bacač kugle Kemal Mesić, fudbaler Amer Gojak, rukometaš Fahrudin Melić, košarkaš Ajdin Penava, skijašica Elvedina Muzaferija, igrač biliajra Sanjin Pehlivanović, brzoklizačica Samra Selimbegović i mnogi drugi.

Jedanaest zahvalnica pojedincima

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo donijelo je Odluku o dodjeli 11 zahvalnica građanima, koji su dali značajan doprinos u razvoju lokalne zajednice, a uručenje ovog priznanja izvršit će se na Dan Općine Novi Grad Sarajevo – 16. decembra.

Zahvalnica se dodjeljuje: Hidajeti Išerić, Suzani Puharić, Mirzi Seleskoviću – posthumno, Ameli Husković – posthumno, Edini Nukić, Aneli Šiljević, Huseinu Džananoviću, Đačkom domu ”ŽIŠ’, Hajriji Preljević, Klubu za praktično streljaštvo ”Caracal” i Almi Alić.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt programa rada Općinskog vijeća za 2022. godinu i upućen u javnu raspravu u trajanju od 15 dana, vijećnicima je su prezentirane i informacija o ostvarenim pravima na banjsko-klimatsko liječenje boraca-branitelja BiH u 2020. godini, informacija o učešću Općine Novi Grad u projektima međunarodnih fondova, informacija o međuopćinskoj saradnji sa općinama u BiH i inostranstvu, kao i informacija o izgrađenosti i rekonstrukciji objekata za predškolsko i osnovno obrazovanje.