Video/ Adnan Delić donio kompletan spis o EXPO-u i pozvao Zahiragića da mu dokaže da “laže”

Burno je danas u skupštinskih klupama.

Zanimljiva scena dogodila se kada je, očigledno ministru privrede KS dosadilo odgovarati na prozivke za EXPO, Adnan Delić donio sve zvanične spise vezane za ovu svjetsku izložbu i pozvao zastupnika Harisa Zahiragića da mu ih pokaže.

Prilikom ministrovog izlaganja i pokazivanja svih zvaničnih spisa koji demantuju zastupnika Harisa Zahiragića i pojedine medijske kuće jasno su se mogli vidjeti promijenjeni izrazi lica.

Ministar je također odgovarao i na prozivke o delegaciji koja će putovati u Dubai.

Tom prilikom je pokazao jasne pozivnice koje je poslao na razne adrese, kao i prepiske.

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je danas, na drugom nastavku svoje 45. sjednice, dala saglasnost na osnivanje naučnoistraživačkog instituta za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Verifikacionog laboratorija „Verlab“ d.o.o. Sarajevo, kao ustanove pod nazivom „Naučnoistraživački institut Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju”

Kako je istaknuto iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, osnivanje ovog instituta će doprinijeti osnaživanju materijalno-tehničkih kapaciteta za naučnoistraživački rad na području Kantona Sarajevo, uz mogućnosti saradnje postojećih univerziteta u KS sa novoosnovanim institutom.

Institut će predstavljati naučnoistraživačku infrastrukturu od interesa za cjelokupan sistem naučne djelatnosti i visokog obrazovanja, a rezultati njihovih istraživanja predstavljat će javno dobro, uz uvjet poštovanja prava intelektualne svojine.

Istaknuto je da osnivanje instituta neće predstavljati novi zahtjev za budžetsku podršku Kantona Sarajevo, dok će preko njega biti moguće povlačiti i EU finansijska sredstva namijenjena za nauku i istraživanja.

Skupština KS prihvatila je danas Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” za 2020. godinu.

Zastupnici su mahom podržali i hvalili rad ove ustanove, ali i direktora prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Izvještaj je usvojen velikim brojem glasova, 23 naprema šest onih koji nisu podržali, a radi se o zastupnicima Stranke demokratske akcije.

Usvojen je i Izvještaj o radu Pravobranilaštva KS za isti period.

Ovim je okončana 45. sjednica Skupštine KS, a danas je počelo održavanje i naredne, 46. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Na dnevnom redu 46. radne sjednice Skupštine KS je više Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama nekoliko zakona:

– Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone;

– Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama Kantona Sarajevo;

– Nacrt Zakona o izmjenama Zakona o vodama Kantona Sarajevo;

– Nacrt Zakona o kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju.

Zastupnici razmatraju i Prijedlog Strategije razvoja Kantona Sarajevo 2021.-2027, te više odluka.

Na dnevnom redu je i Studija o Zdravstvenom stanju stanovništva, odrednicama zdravlja i zdravstvenoj zaštiti u Kantonu Sarajevo u 2020. godini, sa Mišljenjem Ministarstva zdravstva i prijedlogom mjera za poboljšanje zdravstvenog stanja stanovništva na Kantonu Sarajevo.