Video/ Aljoša Čampara u raspravi o Dženi: I slučaj Nadin Smajlović je jednako strašan, kompletan KCUS trebao ponuditi ostavke

Zastupnici u Skupštini KS razmatraju Informaciju Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, sa inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo – Inspektorat, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu.

Djevojčica je operisana 8. novembra, a iz privatne klinike je nakon operacije očnog kapka u stanju kome prevezena na KCUS gdje je preminula 14. novembra.

Zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara u svom obraćanju uporedio je ovaj slučaj s još nekim slučajevima.

Svi smo mi kao roditelji osjetljivi posebno na djecu i kada su djeca u pitanju ja sam za rigorozne sankcije, da ne kažem drakonske. (…) Ima dosta slučajeva i sve slučajeve treba isto tretirati i isto posmatrati. Svaki život je jednak i svaku majku isto boli kada je u pitanju smrt njenog djeteta, kao i nas sve. Ne može se to posebno tretirati od slučaja do slučaja“, kazao je Čampara.

Pitao je zastupnike “zašto smo šutili do sada”.

Bilo je ovdje govora da nećemo više šutiti. Zašto smo šutili do sada? Bilo je ovakvih, sličnih ili istih situacija“, upitao je Čampara.

Osvrnuo se i na pozive za ostavku Bejtovića u Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Bilo je nekih prijedloga i za smjenu člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja gospodina Bejtovića, kojeg ja niti znam, niti poznajem, niti sam čuo za njega. Slažem se s tim, možda je kompletan Upravni odbor trebao iz moralnih razloga podnijeti ostavku ako je to ekvivalent ovoj sveukupnoj situaciji“, dodao je Čampara.

Dodatao se i slučaja djevojčice Nadin Smajlović.

Isto tako smatram da su i drugi zavodi i drugi upravni odbori trebali podnijeti ostavke i u drugim slučajevima koji su se dešavali. U slučaju liječenja djevojčice Nadin Smajlović ja mislim da je kompletan Upravni odbor KCUS-a trebao podnijeti ostavku. Jer to je nedopustivo, to je skoro isto strašno kao i ovaj slučaj, samo što je, nažalost, ovaj slučaj završio s najtragičnijom posljedicu, gdje je mala nedužna i nevina djevojčica izgubila svoj život“, kazao je Čampara između ostalog.