Video/ Bosanka Nermina snimala užase tornada koji je opustošio Kentucky: “Molite se za nas”

Na udaru serije tornada koji su ove sedmice u američkoj saveznoj državi Kentucky odnijeli 74 života našli su se i mnogi ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Među žrtvama tornada su i četiri osobe porijeklom iz BiH, a svoju ispovijest je na TikToku podijelila i Bosanka Nermina koja se od nepogode sktivala u skloništu.

Ona je nakon nepogode snimila gomilu ruševina koja je nekada bila njena kuća.

Ljudi, bio je opasan tornado. Izgleda da smo izgubili kuću. Oba sprata su uništena. Molite se za nas“, rekla je na snimku, dodajući da je poslije nepogode bila uplašena i u šoku.

Ukoliko ne možete učitati video ispod, možete ga pogledati klikom na LINK.

@nermina727#FYP #bgstrong💪🏽 #Tornado #Balkan #bosanka🇧🇦 #bosanciuamerici #zivot #kentucky♬ original sound – Nermina727

Nermina je podijelila i video snimke koje je snimila prije tornada, kada su tek dobili instrukcije da se sklone i kada još nije znala kakva će ih nesreća pogoditi.

@nermina727##FYP ##Tornado ##bgstrong💪🏽 ##Kentucky ##foryoupage ##Balkan ##Balkanci ##bosanka🇧🇦♬ original sound – Nermina727

ž

Evo pada led. Zvali su nas da nam kažu da je na 15 milja od nas“, kazala je.

U tornadu je stradalo sedam osoba iz BiH, od toga četvoro djece. U pitanju su djeca dvojice braće koja su živjela kuća do kuće, a stradala je i supruga jednog od njih.

Njihovi preživjeli rođaci rekli su da je previše teško govoriti o tome.

@nermina727Reply to @user04429002 ##FYP ##Balakn ##Balkanci ##Balkantiktok ##tornado ##Kentucky ##bgstrong💪🏽 ##foryoupage♬ original sound – Nermina727

Podsjećamo, vanredno stanje proglašeno je 12. decembra u Kentuckyju (SAD) zbog razornih tornada koji su opustošili gradove u nekoliko američkih saveznih država.

U razornim tornadima uništena je tvornica svijeća u Mayfieldu u Kentuckyju, uništen je starački dom u susjednom Missouriju i poginulo je najmanje šestero radnika u skladištu Amazona u Illinoisu.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear rekao je da su ovo najrazornija tornada u historiji te savezne države.

Oko 40 radnika spašeno je iz tvornice svijeća u kojoj se nalazilo više od 100 osoba, a Beshear navodi da će biti “čudo” ako spasioci izvuku još živih radnika iz ruševina.

@nermina727Reply to @zlatna_malina__ ##FYP ##Balakn ##bosanka🇧🇦 ##Tornado ##Kentucky♬ original sound – Nermina727

Nestalo je sve što im se našlo na putu. Kuće, firme, vladine zgrade – samo su nestale”, rekao je Beshear nakon izlaska na teren.

Guverner je proglasio vanredno stanje u Kentuckyju u subotu i zatražio hitnu pomoć toj državi.

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je proglašenje vanrednog stanja u Kentuckyju.

Biden je novinarima u subotu navečer rekao da će se obratiti Agenciji za zaštitu okoliša da istraži povezanost klimatskih promjena s olujama te je pokrenuo pitanja o upozorenjima na tornado.

Je li bilo upozorenja? I je li bilo dovoljno snažno i je li se na njega reagiralo”, upitao se Biden. “Ovo je tragedija. I još uvijek ne znamo koliko života je izgubljeno i stvarni razmjer štete”, rekao je Biden.

@nermina727Reply to @greendetox ##FYP ##Balkan ##Balkanci ##tornado ##kentucky ##bosanka🇧🇦 ##bgstrong💪🏽 ##zivotidedalje ##foryoupage♬ original sound – Nermina727

Beshear je rekao da je na terenu 189 pripadnika Nacionalne garde, a spasilački napori usmjereni su na Mayfield, dom za 10.000 stanovnika.

Neuobičajeno visoke temperature i vlaga u zraku stvorile su uvjete za ekstremne vremenske prilike u ovo doba godine, rekao je Victor Gensini, profesor geografskih i atmosferskih nauka na Univerzitetu Sjeverni Illinois.