Video/ Elmedin Konaković prišao Nigerijskom štandu i poručio “Nije bio ofsajd u Brazilu!”

Tokom obilježavanja Nacionalnog dana Bosne i Hercegovine na EXPO-u lider Naroda i pravde i zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković posjetio je štand Nigerije.

Iskoristio je tu priliku da prisutne podsjeti na situaciji na Svjetskom prvenstvu u Brazilu kada je dosuđen ofsajd Edinu Džeki.

Upravo to je bila situacija koja je presudila da ne nastavimo takmičenje.

Tako je 2014. godine u Brazilu naša reprezentacija greškom sudija doživjela poraz.

Izabranici Safeta Sušića tada su u meču 2. kola grupne faze odlično igrali na početku susreta, a u 21. minuti zatresla se i mreža Nigerijaca.

Edin Džeko je postigao gol, ali je on bio poništen zbog nepostojećeg ofsajda.

Nekoliko mjeseci kasnije, i glavni sudija meča Peter O’Leary s Novog Zelanda je priznao da je napravio veliku grešku s kojom je praktično BiH izbacio s Mundijala.

Upravo tu situaciju iskoristio je Konaković kako bi se našalio se kolegama iz Nigerije.

To je jako važno. Nije bio ofsajd na Svjetskom prvenstvu“, šaljivo je govorio Konaković, dok s druge strane, iako je to tražio, nije dobio “priznanje”.

Svaka zemlja, od velikog broja njih, u toku trajanja EXPO-a ima svoj Nacionalni dan. Pravilo EXPO-a, ali i Dubaija, je da na obilježavanju Nacionalnog dana prisustvuje najviši državni funkcioner iz Dubaija, usklađeno sa najvišim funkcionerom zemlje koja obilježava taj dan.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina jučer je, u prisustvu njene službene delegacije, državnika Ujedinjenih Arapskih Emirata, predstavnika poslovne zajednice i drugih zvanica obilježila svoj nacionalni dan na Expo 2020 Dubai.

Učešće svake zemlje na Expo 2020 Dubai obilježava se nacionalnim danom, a organizator je kao nacionalni dan Bosne i Hercegovine odredio 18. decembar 2021. godine.

Prema protokolu šefovi delegacija održali su kratke sastanke prije svečane ceremonije, a početak svečanosti obilježen je podizanjem zastava Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine, intoniranjem himni i obraćanjima šefova delegacija.

Zvaničnu ceremoniju naše domovine otvorio je šef delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata Hammad Ahmad Al Rahoomi, prvi zamjenik predsjednika Parlamenta UAE, poželjevši dobrodošlicu delegaciji Bosne i Hercegovine na EXPO 2020 u Dubaiju, te istakavši pri tome da su UAE prijatelji našoj domovini, kako devedesetih, tako i danas.

U ime delegacije Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić pozdravio je prisutne, zahvalio se domaćinima na prilici koju su ukazali našoj zemlji, te istakao komparativne, prirodne, geografske i druge prednosti koje je čine najpoželjnijom destinacijom za sigurne i dobre investicije na području jugoistočne Europe.

Ponosni smo što učestvujemo na Expo 2020 u Dubaiju, ističući dušu, gostoprimstvo, prirodu, povezanost inspirativne zajednice, inovativnost i različitost Bosne i Hercegovine.

Uz bogate mogućnosti ulaganja i prirodne resurse, radujemo se što imamo priliku predstaviti ljepote zemlje turistima, a investitore upoznati s prosperitetom njenog poslovnog pejzaža, visoko kvalifikovanim i obrazovanim ljudima i naprednim industrijama“, kazao je u svom obraćanju predsjedavajući Zvizdić.

Dodao je da su trajni ciljevi BiH kreiranje društva znanja, kao i jačanje konkurentnosti i ekonomske stabilnosti kako bismo postigli trajnu stabilnost i prosperitet naše domovine.

U dijelu svečanog kulturno-umjetničkog programa nacionalnog dana našu zemlju predstavili su članovi KUD Baščaršija izvedbom Gluhog glamočkog kola i “Pjesme u tepsiji”, dok su grupa Divanhana i Marija Šestić svojim izvedbama predstavili sevdalinku, autentičnu muzičku tradiciju Bosne i Hercegovine.

Nakon ceremonije, šef delegacije UAE Al Rahoomi i ministri Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata upriličili su i svečanu večeru za delegaciju i privrednike iz Bosne i Hercegovine.

Nakon večere organzirana je i kratka predstava, odnosno projekcija motiva i zastava BiH i UAE na Al Wasilu, a potom i press konferencija na kojoj su se internacionalnim medijima obratili ministar privrede KS Adnan Delić, premijer KS Edin Forto i predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, a potom i odgovarali na pitanja novinara koji su izrazili veliko interesovanje za našu zemlju.

Ministar Delić istakao je, između ostalog, da se dolaskom na EXPO 2020 Dubai ostvario njegov san o domovini, da bude predstavljena na jednom od najvećih i najstarijih smotri nacija na svijetu.

Vi ste sada centar svijeta kao domaćini jednom od najvećih događaja u oblasti inovacija, tehnologije i poduzetništva, EXPO 2020, a zemlja iz koje dolazim je bila centar svijeta 1984. godine kada je bila domaćin 14. zimskim olimpijskim igrama. Mi želimo da vratimo taj sjaj našoj domovini i da ona ponovo bude centar svjetskih dešavanja“, kazao je ministar Delić tokom obraćanja novinarima.

Premijer Forto je istakao važnost dolaska BiH na EXPO 2020 Dubai, kao i sve njenih prednosti kao kvalitetnog tržišta za investitore.

Ono što smo mi danas pokazali na ceremoniji je naša kultura, ali i sve ono što se ovdje govori o vizijama budućnosti. Želimo da razbijamo uvriježene sterotipe o našoj zemlji i da predstavimo i pokažemo različite mogućnosti koje ona nudi za poslovnu zajednicu, i to ćemo raditi tokom narednih mjeseci trajanja ove izložbe“, naveo je premijer Forto.

Zvaničnoj delegaciji na svečanosti obilježavana nacionalnog dana pridružili su se i privrednici iz Bosne i Hercegovine koji će danas 19. decembra 2021. prisustvovati i na Country Business Briefingu (CBB) Bosne i Hercegovine, gdje će imati priliku zainteresovanim učesnicima ovog skupa predstaviti komparativne prednosti koje BiH nudi u oblasti poduzetništva, malih i srednjih preduzeća, kao i atraktivne projekte u sektorima transporta, energetike, informatike, drvne i metalske industrije, poljoprivrede i, naravno, u sektoru turizma.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, dok su članovi delegacije predsjednik Organizacionog odbora EXPO 2020 BiH i ministar privrede KS Adnan Delić, ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović, delegat u Domu naroda Federacije BiH i zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković, premijer KS Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministrica turizma FBiH Edita Đapo, prof.dr. Vjekoslav Domljan kao predstavnik akademske zajednice, te Emir Granov kao predstavnik državnog investicijskog fonda Dubaija i poslovne zajednice.