Vidikovac na Trebeviću još nema upotrebnu dozvolu, upitan tender za izbor zakupca

Iako je Gradsko vijeće Sarajeva na sjednici 4. novembra usvojilo odluku o uvjetima i načinu korištenja i davanja u zakup poslovnog objekta Vidikovac na Trebeviću, još uvijek nije raspisan tender za zakup prostora u objektu koji je završen krajem februara ove godine.

Objekat Vidikovac još uvijek nema upotrebnu dozvolu što znači da ni eventualni zakupac ne bi mogao koristiti prostor čiji mjesečni zakup za 1.919 kvadratnih metara, uz dodatak pripadajućih površina na otvorenom, koje obuhvataju terasu vezanu s vanjskim prostorom u nivou prizemlja na površini od oko 310 kvadrata iznosi minimalno 51.744 KM.

Prema odluci koju je usvojilo GV, Vidikovac može zakupiti međunarodna kompanija.

Zakupac je obavezan na polisu osiguranja te na bankovnu garanciju u iznosu 50% godišnje zakupnine.

Iz Općine Stari Grad za Patriju su potvrdili da još uvijek nije izdata upotrebna dozvola iako je zahtjev podnesen u maju ove godine.

Grad Sarajevo je putem Pravobranilaštva Grada Sarajevo Općini Stari Grad Sarajevo podnio zahtjev za izdavanje odobrenja za upotrebu predmetnog objekta, 21.05.2021. godine. Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je, putem Službe za urbanizam, formirao Komisiju za tehnički prijem koja je obavila pregled objekta.

Komisija je, prema privremenom izvještaju i na osnovu svojih nadležnosti, utvrdila nedostatke na objektu koje je potrebno otkloniti. Postupajući prema privremenom izvještaju Komisije, nadležna općinska Služba za urbanizam će utvrditi rok u kojem će Grad Sarajevo biti u obavezi postupiti prema privremenom izvještaju Komisije za tehnički prijem.

Po isteku roka, Komisija za tehnički prijem izvršit će novi pregled”, odgovorili su na upit Patrije.

S obzirom da je prošlo već nekoliko mjeseci od zahtjeva, postavlja se pitanje zašto nije određen rok za otklanjanje nedostataka i zašto se razvlači cijeli postupak.

U tom kontekstu važno je istaći da je objekat Vidikovac jedan od spornih slučajeva gradnje u u Kantonu Sarajevo u filmu Ureda za borbu protiv korupcije KS “Po čijoj mjeri” a na temu “Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo”.

Informacija o indicijama o počinjenim krivičnim djelima upućena je Tužilaštvu KS u vezi sa gradnjom Vidikovca na Trebeviću.

Vlada KS je 2017. donijela odluku o zaštićenom pejsažu Trebevića koja važi do 2027., a u toj odluci je navedeno da se postojeći objekti na Trebeviću grade/obnavljaju u gabaritima kao što su bili, te da se oni ne smiju proširivati.

Međutim, objekat Vidikovac Trebević ima znatno veće gabarite nego prijeratni.

Odobrenje Gradu Sarajevu tada na čelu sa Abdulahom Skakom izdala je Općina Stari Grad u oktobru 2018. godine, a izgrađen je 10 puta veći objekat od prijeratnog što je utvrdila i inspekcija.

Nadležna služba Općine Stari Grad iznijela je stav da svi akti nisu eksplicitno upućivali na obavezu izgradnje objekta u nekad postojećim gabaritima.

Ministarstvo prostornog uređenja KS na čijem je čelu tada bio Čedomir Lukić (SDA) dalo je pozitivno Mišljenje za izgradnju većeg objekta Vidikovac nego što je bio prije rata.