Vlada i Skupština KS čestitale trostruki uspjeh Jasmili Žbanić

Veliki uspjeh filma “Quo Vadis, Aida” koji je sinoć na dodjeli 34. Evropske filmskih nagrada u Berlinu pobijedio u čak tri kategorije, rediteljici Jasmili Žbanić i njenoj ekipi čestitali su članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

Ministar kulture sporta KS Samir Avdić kazao je da je ovo najbolji način da se pošalje snažnja poruka u svijet.

Još jednom je Jasmila Žbanić, zajedno sa svojom ekipom filma ‘Que Vadis, Aida’ pokazala da je zaista maestralna rediteljica te da u Bosni i Hercegovini postoje ljudi koji odlično rade ovaj posao i vrlo dobro znaju šta je filmska umjetnost.

Poseban pečat ovoj nagradi daje trenutna situacija u BiH, a osvajanje tri ‘evropska oskara’ sinoć u Berlinu, za najbolji film, najbolju rediteljicu i najbolju glumicu je nešto sa čime se svi ponosimo i što na najbolji način iz naše zemlje šalje snažnu poruku u svijet”, poručio je.

Ovaj, ali i svi prethodni uspjesi naše rediteljice Jasmile Žbanić i filma “Quo Vadis, Aida” te drugih bh. filmskih stvaralaca, još jednom dokazuju koliko je važno kreirati ambijent za umjetnost i kulturu jer su njihove poruke univerzalne i ne poznaju granice.

Ulaganje u kulturnu i kreativnu industriju se uvijek vraća višešestruko. Ponosni smo na uspjeh Jasmile i njenog tima”, poručio je ovim povodom premijer KS Edin Forto.

Kako podsjeća predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, film Jasmile Žbanić prvi je igrani film koji progovara o genocidu u Srebrenici, doprinosi sjećanju i širenju istine o njegovom počinjenju, ali i mladim osobama prenosi događaje iz tog vremena kako u Bosnini Hercegovini tako i širom svijeta.

Ova trostruka nagrada je veoma važna za majke koje su izgubile nekoliko sinova, muževe, braću i ostale članove porodice a i danas se suočavaju sa sistemskim negiranjem.

Svako razdvajanje istine od laži osigurat će bolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu”, poručio je ovim povodom predsjedavajući Okerić.

Uz Jasmilu Žbanić, evropskog oskara je sinoć dobila i glavna glumica filma “Quo Vadis, Aida” Jasna Đuričić koja je na posebno jak i emotivan način utjelovila stradanje jedne majke, ali i svih majki u Srebrenici.