Vlada KS čestitala Lani Pudar i obećala: “Naći ćemo način da dobiješ uslove dostojne svjetske medalje”

Najveći uspjeh bosanskohercegovačkog plivanja, osvajanje bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Abu Dabiju, našoj izvanrednoj plivačici Lani Pudar čestitali su čelnici i članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

U čestitki su kazali da je ova bronzana medalja zlatnog sjaja.

Medalja koju si danas osvojila je kruna tvoje dosadašnje karijere, a koja je tek na početku. Zbog toga, ova medalja posebno snažno oslikava svu tvoju borbenost, upornost, disciplinu i volju.

Obradovala si Lana danas svoju porodicu, prijatelje, svoju mostarsku raju i sve Bosance i Hercegovce koji u tebi prepoznaju i vide simbol mladosti, uspjeha i iskrene radosti.

Sa ponosom i sigurnošću da je ova bronzana medalja zlatnog sjaja prva stepenica na tvom putu do novih odličja, izražavamo ti iskrene čestitke uz obećanje da ćemo naći način da tvoje treninge, pripreme i takmičenja učinimo dostojim ove prve, ali i svih tvojih budućih svjetskih medalja“, kazali su iz Vlade.

Podsjetimo, Lana Pudar, sjajna bosanskohercegovačka plivačica, u finalu Svjetskog prvenstva u malim bazenima (25 metara) u Abu Dhabiju u disciplini 200 metara delfin ispisala je historiju bh. plivanja tako što je zauzela je treću poziciju i osvojila bronzu.

Mlada Mostarka je do trećeg mjesta i historijske bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu došla sa vremenom 2:04.88.

Ispred naše plivačice bila je svjetska prvakinja Yufei Zhang iz Kine s vremenom 2:03.01, dok je srebro otišlo u Sjedinjene Američke Države za Charlotte Hook (2:04.35).

Lana je danas postala prva osoba koja nastupila za BiH u finalu plivačkog Svjetskog prvenstva, te je bila ubjedljivo najmlađa takmičarka i startala je u stazi broj šest, da bi nakon toga došla i do historijskog uspjeha.

Podsjetimo, 14-godišnja Sarajka Iman Avdić, jučer kvalifikacijama discipline 400 m mještovito osvojila 27. mjesto rezultatom četiri minute i 47,42 sekunde, a BiH u Abu Dabiju još predstavljaju Emir Muratović i Nikola Bjelajac.

Podsjetimo, u finalnoj utrci na 100 metara delfin na Evropskom prvenstvu u Kazanju naša Lana Pudar je početkom novembra zauzela šesto mjesto, s vremenom 56,78.

Prva je bila Sarah Sjoestrem (55,84), srebro je pripalo Anni Ntountounaki, a bronza Anastasiyi Shurkudrai.

Naša plivačica je bila ubjedljivo najmlađa učesnica finalne utrke s 15 godina.