Vlada KS ponudila povećanje plata od 4,75 posto, Forto se nada da će sindikati imati razumijevanja

Vlada Kantona Sarajevo okončala je danas posljednju rundu pregovora sa predstavnicima sindikata uposlenika koji primaju platu iz Budžeta KS.

Takvih je u Kantonu Sarajevo oko 14.000.

Kako je nakon sastanka rekao premijer Edin Forto, Vlada KS je ponudila povećanje plata od 4,75 posto.

Suštinski, iz budžeta za 2022. godinu to znači dodatnih 20 miliona maraka za plate radnika koji plate primaju iz budžeta. Sindikati su, generalno, nezadovoljni ovom ponudom i zaključak je da će nam oni u narednim danima javiti odluku, jer se dvije članice koordinacije još nisu izjasnijle.

Ovo je ponuda koju smo mi spremni ugraditi u prijedlog budžeta za 2022. godinu. Nadam se da će sindikati imati razumijevanja da je ovo povećanje koje možda nije veliko, ali je u ovome trenutku najodgovornije što smo mogli ponuditi”, naveo je premijer Forto.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo dala je 14. decembra ponudu sindikatima da se osnovica za obračun plata svim uposlenicima koji primaju platu iz Budžeta KS poveća sa trenutnih 315 na 330 KM.

ž“To bi značilo izdvajanje oko 20 miliona KM više iz budžeta KS za plate za oko 14.000 uposlenika“, kazao je tada Forto.

Kao razlog je navedena stopa inflacije koja se kreće istim postotkom kao i predloženo povećanje plata.

Razlog zašto smo dali ovu ponudu je činjenica da se i inflacija, prema zvaničnim pokazateljima, kreće od 4,5 do pet posto. Želja nam je da bar donekle neutraliziramo troškove života usljed rasta cijena, nadajaći se da će naši poticaji privatnom sektoru, također, pomoći da se isprate plate uposlenih i u tom sektoru usljed povećanja troškova života“, saopštio je premijer Forto.

Po njegovim riječima, predstavnici sindikata su tada otišli nezadovoljni sa pregovora.

Sindikati su najavili mogućnost odbijanja ovog prijedloga Vlade, pa čak i generalni štrajk. Stav Vlade je da je u ovom trenutku naša ponuda odgovorna, te da ima u vidu sve objektivne okolnosti“, istakao je tada premijer Forto.