Zbog napada na ustavni pored u Tužilaštvo BiH danas idu Šarović, Borenović i Nešić

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine će danas biti nastavljena saslušanja u predmetu protiv više osoba zbog sumnje na krivično djelo “napad na ustavni poredak”.

Saslušavanje svjedoka nastavlja se danas i sutra kada će biti saslušani predsjednici DNS-a i SDS-a, Nenad Nešić i Mirko Šarović, dok će pred tužioce sutra predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Istraga se referiše na Posebnu sjednicu NSRS u vezi sa odlukama o prenosu nadležnosti sa BiH na RS koja je održana 10. decembra.

Prvi je u svojstvu svjedoka saslušan Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske.

Selak je nakon saslušanja kazao kako ne razumije zašto je pozvan u Tužilaštvo, jer ga je tužitelj pitao općepoznate činjenice u vezi s posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske održanoj 10. decembra, kada su usvojeni zaključci o prijenosu nadležnosti s nivoa Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku.

On je, kaže, stava da razgovorom treba vidjeti koje su nadležnosti neustavno prenesene.

Mi smo stava da treba razgovarati u Bosni i Hercegovini, sva tri naroda, da se vide koje to nadležnosti su na neustavan način prensesene i kojom procedurom mogu da se vrate u Republiku Srpsku.

Ja sam prvenstveno da se sjedne, sve tri strane, Srbi, Hrvati i Bošnjaci i da se uradi analiza koje to institucije na nivou BiH ne funkcionišu. To je naš politički stav naravno i da vidimo koje su to nadležnosti koje prave trošak BiH, a nisu funkcionalne“, kazao je Selak nakon saslušanja.

U ovom predmetu osumnjičeni su svi predsjednici vladajućih partija u RS-u, predsjednica RS-a Željka Cvijanović i predlagači zaključaka.