Adem Zalihić navodno prijetio Ademiru Spahiću: “Imat ćeš ti problem kad me vidiš”

Bivši direktor Hitne pomoći Kantona Sarajevo Adem Zalihić navodno je prijetio Ademiru Spahiću, što je ovaj prijavio policiji.

Kako je kazao Spahić Zalihić ga je zvao da vidi što ga je spominjao.ć

Zalihić mi je uputio prijetnju koju sam policiji prijavio. Zvao me jučer i kaže da sam ga spominjao. Pitao sam ga ima li neki problem s tim, a on mi je odgovorio: ‘Imat ćeš ti problem kad me vidiš’, nakon čega je prekinuo vezu. Prijavio sam slučaj PS Novo Sarajevo“, kazao je Spahić za “Avaz“.

Kako je naveo, to je uobičajena praksa članova SDA, da prijete čupanjem grkljana i slično.

Zalihić je s druge strane kazao da nije tačno da mu je prijetio.

To je nastavak laži i potpuna neistina. Gospodin Spahić će biti tužen jer je iznio gnusne laži. Tim povodom sam ga i nazvao, jer sam osjećao potrebu da mu kažem da će biti tužen. On je nastavio sa svojim lažima i rekao da sam mu prijetio. Jesam mu prijetio, naravno, sa Sudom BiH, odnosno pravosudnim institucijama. Mi prijetimo s pravom i pravdom, svi imamo pravo da tako kažemo“, naveo je Zalihić.

Istakao je da je Spahiću rekao: “Vidjet ćeš ti kad se vidimo na sudu.“

Podsjetimo, nakon konferencije za medije ministra zdravstva KS Harisa Vranića, koji je govorio o dugogodišnjem razaranju zdravstvenog sistema u režiji SDA, reagirao je Spahić i podržao ministra, koji je govorio i o prošlom sazivu Kriznog štaba.

Mogu se iz Kriznog štaba pohvaliti kako u toku sjednice čuvena direktorica (Sebija Izetbegović, op.a.) nazove tadašnjeg člana štaba infektologa, doduše samo na papiru, pa izda takve upute do zavlada muk na sjednici.

Može se pohvaliti tadašnji direktor Hitne pomoći da je morao zatrpavati Opću bolnicu ”Prim. dr. Abdulah Nakaš” pacijentima, a prema nalogu iste direktorice. Može se pohvaliti direktor Doma zdravlja KS kako je, bez ikakve odluke Vlade, Ministarstva, Upravnog odbora, uspio potrošiti 700.000 KM za rendgene koji su stajali u podrumu i koji su nasilu ubacivani u pojedine domove zdravlja“, naveo je, između ostalog, Spahić u reakciji nakon Vranićeve pres-konferencije.

I Vranić se sjetio Zalihića

Smjena bivšeg direktora Hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo Adema Zalihića podigla je ogromnu prašinu u Kantonu Sarajevo.

On je tvrdio da ga vlast u Kantonu Sarajevo nezakonito smjenjuje, dok je s druge strane vlast tvrdila da je službu Hitne medicisnke pomoći srozao na najniže grane te je stoga i smijenjen.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić sinoć se sjetio Zalihića, te je objavio zanimljiv status popraćen s nekoliko fotografija.

Kako je naveo u opisu ministar Vranić, riječ je o dva motocikla koje je koristio bivši direktor Hitne pomoći u privatne svrhe odnosno u odlazak na planine.

Motori za ‘provod po planinama, sunčane naočale i vjetar u kosi’ bivšeg direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć – HMP (Adem Zalihić, op.a.), su zajedničkim naporom nove direktorice HMP, ministarstva zdravstva KS i načelnika Općine Centar vraćeni tamo gdje im je i mjesto.

Namjera ministarstva zdravstva i načelnika općine Centar Srđana Mandića je da se doniraju moto jedinici MUP-a Kantona Sarajevo.

Nastavak otkrivanja još ovakvih sličnih igračaka “super – direktora” je u toku“, napisao je ministar Haris Vranić.

Najveća afera u historiji države

Podsjetimo, Vranić je u petak na konferenciji za novinare govorio o stanju u zdravstvu u ovom kantonu, aferama SDA, a iznio je i “hronologiju urušavanja zdravstvenog sistema koje je, kako kaže, izvršila SDA”.

Ministar je kazao da SDA misli da će uvijek skretanjem s tema prikrivati afere i “lopovluke”.

Krajem augusta smo bili svjedoci sinhroniziorane akcije SDA u funkciji nemogućeg skretanja pažnje sa afere uzrokovane kupovinom respiratora, nabavci vakcina, skandala oko ministra zdravstva, koji je u jeku korone nastavio primati plaću za posao koji nije radio.

Nikad nisu objasnili zašto su ih farmaceutske kuće obraćale klubu SDA za pomoć. Što potvrđuje – ko o čemu, vojska o skraćenju, a SDA o poštenju. Misle da će sve svoje lopovluke prikriti ako glasni prozivaju druge. Ova se afera protezala od 80 miliona, pa na sljedećoj televiziji je Zahiragić rekao 90.000 KM. To je najveća afera u istoriji ove zemlje”, rekao je Vranić.

Dodao je “nismo isti kao oni, nikada nećemo biti kao oni, a nadam se i građani da će to vidjeti”.

Istaknuo je da “opet SDA pokazuje nervozu i za svoj kriminal, optužuje druge, a drže moralnu lekciju oni koji provode dane u sudnici.”

Podsjetio je na, kako je rekao, hronologiju urušavanja zdravstvenog sistema od strane SDA.

Svi će se sjetiti afere Lasix, poznati diuretik, kada je u ZDK plaćan 3 KM, a u Sarajevu 11 KM, kada su milioni ukradeni iz ZZO. Niko nije odgovarao.

Onda imate afere srčanih valvula koje su kupovane po 4.000 KM, a prava cijena im je 2.100 KM.

Afera laganja u nabaci EU licenciranih vakcina u FBiH koje nikada nisu došle.

Dok su oni lagali, mi smo vakcinisali. Ko je dijelio specijalizacije bez ikakve analize i potreba za tim specijalnostima, a sve po stranačko-rodbinskim vezama? Naročito je to bilo u domovima zdravlja”, rekao je Vranić.

Nula protokola, Nula mjera

Osvrnuo se i na sastav Kriznog štaba, upitavši ko ga je imenovao u januaru 2020, kad je počela pandemija.

Sačinjavali su ga: ministar koji je pobjegao i nastavio primati platu, pa ga je zamijenio medicinski guru diplomirani inžinjer arhutekture, uz članove koji su usko specijalizorani za liječenje povezanosti sa Covid 19, a to su veterinar, ortoped, ginekolog, spec. urgentne medicine, psihijatar, spec. socijalne medicine i gle čuda, jedan epidemiolog.

Za sve to vrijeme su doveli nula protokola i nula mjera”, istaknuo je Vranić.

Nakon konferencije podijelio je novinarima nalaze Ureda za borbu protiv korupcije, koji, kako je rekao, potvrđuje ono što su oni znali da nikakve nezakonotosti nije bilo.