Adi Zahiragić najavio inicijativu da se zemljište na Trebeviću dodijeli Islamskoj zajednici u BiH

Vijećnik u Općinskom vijeću Općine Stari Grad, Adi Zahiragić ispred Stranke demokratske akcije, najavio je da će inicijativom zatražiti da se zemljište na Trebeviću dodijeli Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Također, dodao je i da je administracija spremna da ubrza proces izgradnje džamije.

Na narednoj sjednici općinskog vijeća, idući četvrtak ako Bog da, podnosim incijativu u svoje ime i u ime Kluba SDA Stari Grad, za dodjelu općinske zemlje na Trebeviću Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, uz poruku da je općinska administracija spremna da uradi sve, kako bi ubrzala proces izgradnje prijeko potrebne džamije na Trebeviću“, napisao je Zahiragić.

Policija kaznila Sarajlije jer su obavljali namaz

Ovo dolazi samo dan nakon našeg pisanja da je policija manjeg bh. entiteta prije dva dana kaznila dvojicu Sarajlija jer su obavljali namaz na Trebeviću.

Naime, kažnjeni su sarajevski mladići Bajro Čavčić i Semir Vatrić sa 100 KM.

Kako je ispričao Čavčić, vodili su računa da nikome ne smetaju, a policija ih je naknadno presrela.

Ja i moj prijatelj sa dvadesetero djece otišli smo na zajednički izlet na Trebević. U 12 sati obavili smo podne namaz na javnoj površini, vodeći računa da nikome pri tome ne smetamo. Nakon namaza krenuli smo kući, a dva policijska službenika su nas presrela i počela legitimisati“, kazao je.

Policijski službenici su izdvojili njega i Vatrića.

Pitali smo zašto nas legitimišete, na sta smo dobili veoma iznanđujući i bezobrazan odgovor: ‘Nepristojno ponašanje – Obavljanje namaza’, kao što stoji i u prekršajnom nalogu kojeg smo dobili. Jedan od policijskih službenika je rekao da je to na njihovoj teritoriji zabranjeno“, prepričao je.

Također, posvjedočio je da su policajci nakon nekoliko sati shvatili da su pogriješili zbog čega su zatražili da im se vrati prekršajni nalog koji su mu bili napisali.

Tražili su od mene da im vratim prekršajni nalog što sam ja odbio. Nakon 4-5 sati uznemiravanja tražili smo da nas konačno puste da idemo kući. Komandir policijske stanice Istočni Stari Grad, stanično odjeljenje policije Trebević Ivetić Željko je došao lično i molio me da mu vratim nalog da ga stornira, na što ja naravno nisam pristao“, kazao je Čavčić.