Bh. dijaspora danas u Stuttgartu organizuje protest za BiH: “Quo vadis, Bosna?”

U organizaciji Građanske inicijative Bosne i Hercegovine za danas su u Stuttgartu najavljeni protesti kao podrška jedinstvenoj BiH, pod sloganom “Quo vadis, Bosna?” (Kuda ideš, Bosno?).

“Građanska inicijativa BiH diže svoj glas protiv pokušaja disolucije domovine i negativnih dešavanja u i oko BiH u posljednje vrijeme i šalje glasnu poruku da su njeni građani i prijatelji za mir, toleranciju, demokratiju i prosperitet, a protiv rata, sukoba i podjela u nacionalne torove. da država BiH pripada građanima, a ne stranačkim vođama, da pravna država mora funkcionisati i da se državna pitanja trebaju rješavati u institucijama”, navedeno je u pozivu.

Protest će biti održan od 12:30 do 14:00 sati na Marienplatzu.

Ista organizacija održat će panel-diskusiju sa eminentnim stručnjacima na Diplomatskoj akademiji Beč (Favoritenstrasse 15A, 1040 Wien).

Tu će govoriti dr. Hannes Swoboda, predsjednik “Međunarodnog instituta za mir”, Dr. Erhard Busek, predsjednik “Instituta za Dunavski region i srednju Evropu”, dr. Vedran Džihić, politolog, dr. Nedim Ademović, stručnjak za ustavno pravo i mr. Bedrana Ribo, članica austrijskog parlamenta).

Također, sutra (u nedjelju) Savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” organizirat će mirne proteste “za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”.

Na skupu će se se obratiti dr. Kemal Kozarić, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, Nurten Yılmaz, članica austrijskog parlamenta, Ewa Ernst-Dziedzic, članica austrijskog parlamenta, Damir Saračević, predsjednik Saveza “Consilium Bosniacum”, Ahmed Husagić, predsjednik pokreta “Snaga domovine”, Esma Murselović-Diman, članica odbora Saveza “Consilium Bosniacum”, Admir Mehmedović, član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”, Kabir Sokullu, član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”, Selma Jahić, preživjela žrtva genocida i Anita Zečić, umjetnica).

Podsjetimo, proteklih dana su širom svijeta održani su protesti u znak podrške BiH.