Čelnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH pratili defile u Banjoj Luci, pokrenut postupak protiv njih

Nekoliko pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, i to onih na vodećim funkcijama, prisustvovali su jučer defileu povodom neustavnog praznika manjeg bh. entiteta “Deveti januar”.

Ministarstvo odbrane BiH je u skladu s nadležnostima definisanim Zakonom o odbrani BiH već pokrenulo postupak utvrđivanja činjenica, a koje se odnose na prisustvo pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske, za kojeg je Ustavni sud BiH donio Odluku da nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kazali su za Patriju iz ove institucije.

Ministar odbrane BiH je u skladu s navedenim naložio i Načelniku Zajedničkog štaba OS BiH da se poduzmu mjere i radnje iz njegove nadležnosti, te da se o poduzetim mjerama i izvršenim radnjama blagovremeno izvijesti Ministarstvo odbrane BiH“, istakli su iz Ministarstva.

Inače, u prvim redovima, iza ministra MUP-a Srbije Aleksandra Vulina, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i ostalih funkcionera entiteta Republika Srpska i susjedne Srbije, u uniformama Oružanih snaga BiH svečani defile upriličen u Banjoj Luci povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a pratili su zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Gojko Knežević i komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH generalmajor Radovan Ilić.

Visoki oficiri OSBiH bili su prisutni i na svečanoj akademiji u dvorani Borik.

Pored Kneževića i Ilića, svečani defile su pratili i brigadir Milorad Krajšumović komandant 3. Pješadijskog puka (RS) i brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.