Foto: Deutsche Welle/ Arhiv

Christian Schmidt: RS može imati svoj dan, ali on ne može biti 9. januara

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini osudio je kontinuirano nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH od vlasti Republike Srpske, kojima je utvrđeno da obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.

Schmidt je naglasio da RS kao dio BiH ima puno pravo utvrđivati svoje praznike, uključujući i Dan RS.

Međutim, Dan Republike Srpske ne bi trebalo obilježavati 9. januara, prema odlukama koje je donio Ustavni sud BiH. Bilo bi veoma konstruktivno povezati identitet sa poštivanjem drugih. Moje opredjeljenje je da jednako poštujem sve konstitutivne narode koji žive u Bosni i Hercegovini. Zašto ne bismo sjeli zajedno i razmislili o tome kako krenuti naprijed?“, rekao je Schmidt.

U tom duhu, Schmidt je pozvao vlasti RS da se u potpunosti pridržavaju odluka Ustavnog suda BiH i utvrde Dan RS koji mogu proslavljati svi njeni građani.

Praznici moraju biti u skladu sa ustavnim okvirom Bosne i Hercegovine, uključujući i ustavne odredbe o zabrani diskriminacije i o poštovanju vladavine prava.

Nažalost, neki su nedavno donesene odluke o sankcijama povezali na pogrešan način – sankcije su odgovor na nepoštivanje vladavine prava od strane određenih pojedinaca, ništa više.

Mora se naglasiti da sankcije nisu usmjerene protiv bilo kojeg entiteta niti protiv bilo kojeg naroda, nego samo protiv pojedinaca”, naglasio je Schmidt.

Podsjetio je na stav Ustavnog suda BiH u njegovim ranijim odlukama u vezi sa javnim praznicima u kojem se kaže da oni trebaju predstavljati “simboliku zajedničkog, kolektivnog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na poštovanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva“.

Stoga, dalje obilježavanje i proslava Dana RS 9. januara ne predstavlja samo nepoštivanje duha Dejtonskog sporazuma i vladavine prava u ovoj zemlji, nego i multietničke prirode BiH. U cjelini, takvi potezi podrivaju pomirenje, razvoj uređenog društva i put BiH ka Evropskoj uniji”, poručio je Schmidt.

Podsjetimo, danas se održavaju protesti u gradovima širom svijeta, a između ostalog, oni su bili i u Tuzli i Sarajevu.

Nekoliko stotina građana ispred OHR-a u Sarajevu poručili su da žele hitnu reakciju nadležnih.

Schmidt je sišao među okupljene građane i, između ostalog, poručio da je trenutno teška situacija, ali da je prije svega važan mir.