“Crni vikend” na slovenskim planinama: Tri planinara izgubila živote, za jednim se traga

Trojica planinara izgubila su živote u nedjelju Julijskim Alpama na sjeverozapadu Slovenije.

Za još jednim nastradalim se traga, a dan ranije, u subotu, u Kamniškim Alpama je život izgubio hrvatski planinar, pa mediji s pravom govore o “crnom vikendu” na slovenskim planinama.

Kako je u ponedjeljak potvrdila policija u Kranju, u nesrećama su u nedjelju živote izgubila trojica planinara.

Bitno je napomenuti da se radi o nepovezanim slučajevima.

Od nedjelje navečer traje potraga na području planine Komne na kojoj je već otkriven jedan planinar, dok se za jednim nestalim traga.

Prilike u planinama trenutno su vrlo opasne, staze su prekrivene snijegom ispod kojeg je sakriven led, što može prevariti manje iskusne, a posebno treba paziti na strmim i kliskim terenima, upozorila je policija.

U subotu je u nesreći na području Kamničkog sedla u Kamniškim Alpama smrtno nastradao 37-godišnji planinar, hrvatski državljanin.

Kako je saopćila policija, on je na planini bio u skupini još osam drugih planinara.

On se na strmom terenu pokliznuo, pa je pao i nađen 300 metara ispod mjesta nezgode.

U Sloveniji godišnje smrtno strada i do tridesetak planinara, a gorska služba spašavanja ima svake godine 500-injak intervencija, često i uz pomoć policijskog helikoptera za izvlačenja unesrećenih.

Slovenske planine godišnje obiđe oko milijun ljudi iz zemlje i inozemstva, a čest uzrok nesreća, pa i onih najtežih su neprikladna oprema i nepoznavanje terena.

Na slovenskim planinama je 2020. godine živote izgubilo 16 osoba, znatno manje od prosjeka nastradalih, budući da je te zimske sezone kretanje bilo uglavnom ograničeno na matične općine zbog pandemije covida-19.