Damir Marjanović: Bit će još sojeva ali nije vrijeme za paniku, flurona ne znači da su virusi u paktu protiv ljudi

Profesor Damir Marjanović gostovao je na BHT1, gdje je govorio o pojavio flurone u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, jučer je prvi put registrovan ovaj slučaj u Bosni i Hercegovini. Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke koji je svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan.

Marjanović je podsjetio da je i ranije bilo govora o mogućem miješanju koronavirusa i gripe, ali i da je lani stopa gripe bila manja.

To je bio rezultat svih onih mjera kojih smo se pridržavali, poput nošenja maski i izbjegavanja dodira. Gripa se mnogo manje širi u odnosu na koronavirus, tako da je logično da su mjere koje smo primjenjivali protiv koronavirusa djelovali, pozitivno na nas, a negativno na virus gripe“, kazao je Marjanović.

Ipak, Marjanović ističe da će toga sigurno biti znatno više.

Pogledajte vrijeme kakvo je vani, mnogi mikrobiolozi i infektiolozi će reći da se vrijeme ‘ubilo’ za gripu. Vjerovatno su se ovakve stvari i prošle godine dešavale, ali vjerovatno zbog svega onoga nisu bile u fokusu“, pojasnio je.

Dodaje da će biti još sojeva koji će se naknadno otkrivati.

Početkom novembra ja sam, onako malo proročanski, ali nimalo proročanski, već kao čovjek koji čita i prati sve studije i koji zna šta se može desiti, najavio da će biti još sojeva. Petnaestak dana poslije pojavio se omicron. Bit će ih još i poslije. Nemojte da širimo paniku, da opterećujemo ljude, možda pomalo i nepotrebnim informacijama“, kazao je Marjanović.

Za Ka5aN.ba prof. dr. Damir Marjanović je dodatno prokomentarisao aktuelnu situaciju te dao jasne upute za ponašanje građana u narednom periodu.

Po ko zna koji put, nauka nije magični štapić kojim u jednom zamahu od zeca napravite goluba ili maramicu pretvorite u jato lastavica. Stoga, prije nego požurite sa najnovijim tumačenjima i novim terminima poput flurone, dajte nauci vremena da skupi dovoljno informacija. Ovakvu pojavu su naučnici pretpostavili već u drugoj polovini 2020, i spremali se za nju“, kazao je.

Kazao je da nije vrijeme za paniku.

Siguran sam da je i prije godinu dana bilo ovakvih slučajeva ali nisu bili u žiži interesovanja. Evo sada jesu i sada se prate. Ono što je bitno ljudima pojasniti jeste da se ne radi o nekom koordiniranom udruženom zločinačkom poduhvatu i da će se virus gripe i virus covida19 sada udružiti i potpisati pakt protiv nas, jadnih ljudi.

Hiljadu puta ponovljeno – nije vrijeme za paniku (kao ni kod delte, kao ni kod omikrona). Sve dobro poznate mjere i prevencije (od maske, preko distance, do vakcina) dobro su oruđe“, dodaje.

Napomenuo je da ovo nije dr. House ili Hollywood pa da se nekako preko noći sve riješi.

Stoga ljudi, pustite flurone i omikrone naučnicima i zdravstvenim radnicima i nemojte očekivati da preko noći dobijete odgovore. To vjerovatno tako funkcionira kod dr Housa ili u holivudskim spektaklima, ali u nauci ne! Za Vašu informaciju, jedna mala ekipa je već u 6 mjesecu recenzije jedne njihove male studije koju pregleda već 5. recezent. Tako nauka funkcionira, svidjelo se to nekome ili ne! Stoga, neka mudrost i razum, konačno, u trećoj godini pandemije, zamijene medijski populizam i senzacionalizam“, zaključio je Marjanović.