Denis Zvizdić: “Ono što učtiv nastup i dijalog nisu uspjeli, sankcije su uspjele za 15 dana”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić komentarisao je uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Ono što međunarodna zajednica nije zadnjih 7 mjeseci uspjela postići u BiH učtivim nastupom i argumentiranim dijalogom, uspjela je sa sankcijama za 15 dana.

Sankcije su, i proglašene i najavljene, vrlo efikasan alat za hlađenje usijanih glava i postizanje rješenja korisnih za BiH”, napisao je Zvizdić na Twitteru.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alternativnoj televiziji Banjaluka, a na listu su stavljeni bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Osim toga, nakon što je američko Ministarstvo finansija dopunilo OFAC-ovu listu sankcionisanih pojedinaca i pravnih subjekata iz BiH, prve reperkusije su da je Alternativnoj televiziji iz Banjaluke YouTube je ugasio nalog.

To su potvrdili i iz ove medijske kuće, a kako su rekli sve su primijetili prije koji dan slučajno.

Kada pokušate da vidite neku video vijest sa Atv kanala, ukaže se poruka “Ovaj nalog je ugašen zbog kršenja smjernica YouTube zajednice”.

Oni koji su nam uveli sankcije treba da nam odgovore šta smo to uradili da se nađemo pod njihovim sankcijama. Da bi nešto tako tvrdili, treba da imaju dokaze. Oni nemaju dokaze.

Po meni je to tipičan pritisak na medije i pokušaj cenzure. Ne znam gdje su našli uporište za te tvrdnje. Kada je u pitanju gospodin Dodik, nama se spočitava da je on nešto uradio. Mi smo to nakon sankcija odbacili i rekli šta mislimo”, kaže Kos.