Foto: Arhiv

Đoković i dalje ima pravo žalbe nakon što mu je drugi put odbijena viza

Ministar za imigracije u australijskoj vladi Alex Hawke iskoristio je diskreciono pravo i poništio vizu najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću “jer je to u javnom interesu“.

Ipak, prvi reket svjeta i dalje ima pravo da se žali na odluku i potencijalno nastupi na Australian Openu.

Profesorica na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Sidneju, dr. Džanina Baui, izjavila je da Đokoviić može da traži da sud pregleda odluku ministra.

Realno je da, ukoliko ne dođe do neke greške u pravnom procesu ili ako odluka nema uporišta, da su šanse gospodina Đokovića da se uspješno žali na odluku ministra Hawkea veoma male“, kaže dr Baui.

Dopisnik “Sydney Morning Heralda“ i “Agea“ za inostrane poslove Anthony Galloway kaže da je ministar imao prava da ne žuri sa odlukom o ukidanju vize, ali i da Đokovićev pravni tim može da se žali da ministar nije na pravi način u obzir uzeo informacije kojima raspolaže, prenosi N1.

Ukoliko do žalbe dođe, na sudu će proces ponovo voditi sudija Anthony Kelly ,koji je prvobitno presudio u korist Đokovića.

Novakov tim se nada da bi sve moglo da bude završeno do nedjelje, kako bi osvajač 20 GS titula mogao da nastupi u prvom kolu u ponedjeljak.

Ukoliko se Đoković ne bude žalio, on će biti deportovan odmah i u oba slučaja mu prijeti trogodišnja zabrana ulaska u Australiju, ali ona nije obavezna već se može menjati u skladu sa odlukom Suda u Melbourenu.

Prvi Grand Slam sezone, na kojem je Đoković trebalo da se bori za rekordnu desetu titulu, počinje 17. januara.

Prvi protivnik Đokoviću koji je određen žrijebom je njegov sunarodnik Miomir Kecmanović.

Interesi Australije

Podsjetimo, Australija je ponovno odbila vizu najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću i namjerava ga deportirati.

Ministar za imigracije Alex Hawke odbio je vizu teniseru Novaku Đokoviću, a u priopćenju je rekao da je odlučio iskoristiti svoju ovlast prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da bi poništio vizu na temelju zdravlja i dobrog reda, kao i da je to bilo u javnom interesu.

Ova odluka uslijedila je nakon naloga Federalnog okružnog i obiteljskog suda od 10. siječnja 2022., poništavajući prethodnu odluku o poništenju iz razloga pravičnosti postupka.

Prilikom donošenja ove odluke, pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dali Ministarstvo unutarnjih poslova, australske granične službe i gospodin Đoković. Morrisonova vlada čvrsto je opredijeljena zaštiti australskih granica, posebno u vezi s pandemijom covida-19.

Zahvaljujem službenicima Ministarstva unutarnjih poslova i australskih graničnih snaga koji svaki dan rade kako bi služili interesima Australije u sve izazovnijim operativnim okruženjima”, stoji u saopćenju ministra Hawkea.