Dragan Mioković brutalno odgovorio Vlaisavljević: U srijedu u Sarajevu Božićni koncert, kada će ilahije u Banjoj Luci?

Već nekoliko dana nižu se reakcije na sraman i gnusan prilog RTRS-a, ali i izjave Sanje Vlaisavljević.

Mnogi su osudili njene izjave, a jedan od njih je i Dragan Mioković, bivši policajac i svjedok u više haških suđenja. On se oglasio na Twitteru.

U srijedu 5. januara 2022., u Narodnom pozorištu u Sarajevu, održat će se Božićni koncert, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ‘Prosvjeta’ iz Sarajeva. Kada je koncert ilahija i kasida u Banjoj Luci? Pitam za gđu Vlaisavljević, rođenu Hasanbegović“, napisao je Mioković na Twitteru.

Podsjetimo, skandalozni prilog RTRS-a pod nazivom “Kakve poruke Sarajevo šalje protjerivanjem novogodišnjih obilježja i ratnim simbolima?” već nekoliko dana izaziva oštre reakcije zdravog razuma.

Još uvijek nije bilo govora o kažnjavu novinara, urednika i medijske kuće, a trebalo bi obzirom da ovakav prilog ne da ne priliči novinarstvu nego je igranje tezama, riječima i ples s lažima, pritom šireći mržnju, prijetnje i Sarajlije nazivajući raznim pogrdnim nazivima.

Dok se Federacijom BiH nezaustavljivo širi sarajevska pandemija protjerivanja novogodišnjih obilježja i hrišćanskih vjerskih simbola, jer nisu dio tradicije Bošnjaka – muslimana, sve češće na teritoriji Republike Srpske bilježimo ozbiljne provokacije tih istih poštovalaca samo vlastite vjerske tradicije i ratne prošlosti”, stoji na početku priloga RTRS-a.

Naravno, rekacije na lažljivi prilog – kojim ima za cilj prepadanje stanovništva RS da ne dolazi u glavni grad, da ne bi mogli porediti jad i bijedu u kojoj žive sa standardom koji je prisutan u glavnom gradu – izazvalo je sve što je izrečeno, ali iz nekog razloga brojne se vežu za pojavu zvana Sanja Vlaisavljević.

Ona je dala izjavu za RTRS stojeći u centru Sarajeva, na Marijin Dvoru, dok joj je iza leđa crkva.

Vlaisavljević kaže da u multietnično Sarajevo vjeruje samo još ‘Republika Sarajevo’.

Dakle ne postoji multietnički grad Sarajevo. Imate svinjetinu koja je protjerana iz Sarajeva, imate Djeda Mraza koji je protjeran, a sada imate i svjetlosnu rasvjetu… imate sve što je odraz multikulture, a da je protjerano iz Sarajeva”, zaključila je Vlaisavljević.

Pogledajte prilog RTRS-a i sami presudite.

Ko je Sanja Vlaisavljević?

Sanja Vlaisavljević savjetnica je za, pazite sad, obrazovanje, znanost, kulturu i sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH koje vodi notorna HDZ-ovka i kočničar svih pozitivnih procesa Ankica Gudeljević.

Nažalost, ovo nisu jedini izjave Vlaisavljevićke nakon kojih se nije niti jednom zacrvenila.

No, prisjetimo se i njenih početaka.

Sanja Vlaisavljević rodila se i odrasla u Sarajevu. Studirala je Pravni fakultet nekoliko godina, međutim neuspješno. Potom je pokušala upisati Akademiju scenskih umjetnosti, ali je odbijena, piše Raport.

Nakon bezuspješnog studiranja prava, upisuje studij filozofije i sociogije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na ovom studiju upoznaje svog budućeg supruga, tada asistenta Ugu Vlaisavljevića.

Nekada je bila i direktorica Centra za kulturu dijaloga. Tanka je linija od osobe koja je promovirala kulturu dijaloga, i uzimala velike svote novca do osobe koja širi mržnju, fašizam ili laž.

Godinama unazad međunarodne organizacije su ulagale u nju. Mnogi su je nazivali zvijezdom nevladinog sektora zbog svoje sveprisutnosti i ogromnog broja masnih grantova koje je dobivala.

Promovirala je kulturu dijaloga uz obilate grantove stranih ambasada i stranih nevladinih organizacija. Nije im prvi promašaj.

Kada je međunarodna pipa presušila Sanja Vlaisavljević je promijenila ploču i očigledno počela izgovarati ono što misli, a ne ono što je ranije govorila očigledno za pare.

Međutim, kada se osvrnemo na sve njene sramotne izjave možemo kazati i zaključiti da ima stavove koji se prilagođavaju u zavisnosti od toga ko je plaća.

Vlaisavljević je 19.decembra imala jednu u nizu od sramotnih teza.

Sarajevo već odavno izgubilo sjaj glavnog grada jedne države, da je to grad je to u kojem Hrvata i Srba gotovo da nema”, napisala je savjetnica za obrazovanje, znanost, kulturu i sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Potom, nekoliko sati prije nego će hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkazati posjetu Bosni i Hercegovini zbog “sigurnosnih prijetnji”, Sanja Vlaisavljević, skrivajući se iza citiranja “dragog prijatelja”, nazvala je glavni grad BiH – “područjem džihada”.

Svakako njeno sramotno upoređivanje biografija Željka Komšića i Dragana Čovića, koji su tada bili kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda (2018.godine). “Uhljeb vs znanstvenik”, tako ih Vlaisavljević vidjela i definirala.

Dok je još bila direktorica Centra za kulturu dijaloga (2019.) ona je komentirala i odluku Suda BiH protiv izbora Tvrtka Milovića na uredničku poziciju dokumentarnog programa BHRT-a. Nazvala je skandalom.

Hrvati u BiH su diskriminirani na svim razinama i u svim sferama društvenog života’!“, navela je tada ona.

Svakako, na samom kraju ne smijemo zaboraviti ni njene istupe nakon skandaloznog čina kada se na vratima katoličke porodice u Sarajevu osavnule prijetnje.

No, ovih dana je posve jasno da su ugroženi samo par onih Hrvata što su ostali u Sarajevu. Dakako, ovdje ne mislimo na poslušnike raspoređene u „građanske“ stranke. U ugrozu smo se uvjerili prije dan dva kada su na vratima katoličke obitelji u „bh. Prijestolnici“ osvanule prijetnje smrću”, napisala je Vlaisavljević.

Reagovao Dragan Stevanović

Nižu se reakcije na gnusni prilog RTRS-a i Sanju Vlaisavljević koja je u huškačkom i šovinističkom prilogu govorila neistine.

Između ostalog i kako su iz Sarajeva navodno protjerani Djed Mraz, svinjetina i ukrasna rasvjeta.

Pri tome je dodal kako u priču o multietničkom Sarajevu vjeruju još samo stanovnici “Republike Sarajevo”.

Laži koje je izrekla Vlaisavljević, bile su povod za reagovanje uglednog sarajevskog doktora Dragana Stevanovića.

Sanja Vlaisavljević rođ. Hasanbegović

Pozivam te u goste, provodaću te po više restorana u Sarajevu u kojima se do mile volje možeš najesti svinjetine i napiti alkohola.

Ako ti nije dovoljno evo zovem te za Novu godinu u svoj dom, u prisustvu mojih prijatelja Bošnjaka i Hrvata imaćeš na stolu što Ti duša poželi i čvarke i prave domaće slanine, sve kupljeno usred Sarajeva kojeg očito ne poznaješ u dušu.

Bujrum“, poručio joj je Stevanović.

Kakav je prilog u pitanju?

“Dok se Federacijom BiH nezaustavljivo širi sarajevska ‘pandemija’ protjerivanja novogodišnjih obilježja i hrišćanskih vjerskih simbola, ‘jer nisu dio tradicije Bošnjaka – muslimana’, sve češće na teritoriji Republike Srpske bilježimo ozbiljne provokacije tih istih poštovalaca samo vlastite vjerske tradicije i ratne prošlosti’, navedeno je na početku priloga RTRS-a pod nazivom “Кakve poruke Sarajevo šalje protjerivanja novogodišnjih obilježja i ratnim simbolima?”

U prilogu Branke Kusmuk, kao iz najboljih dana Riste Đoge, prvaka propagandnog novinarstva tokom rata u Bosni i Hercegovini, navodi se kako je “Sarajevo zaogrnuto hibridnom ideologijom građanštine”, a istinski “opsjednuto nakaradnim mrzilačkim devijacijama prema drugom i drugačijem”.

I sve uz snimke vrata sarajevske katoličke porodice koja je bila žrtva napada, zaključuje se kako glavni grad sve više posrće i dublje tone, a “šovinizam sa primjesama fašizma buja”.

Navodi se kako su odavno na “skrnavljenim hrišćansim grobljima” lanci i katanci, piše N1.

I da to nije maksimum mulitkasabe – sarajevski heroji posljednjih sedmica sve češće prelaze na ‘srpsku teritoriju’“, navodi se dalje u prilogu i dodaje kako je to većinom urađeno pod okriljem noći.

Nekoliko stanovnika Istočnog Sarajeva u razgovoru za RTRS osuđuju ovakve poteze, a jedna od njih dodaje kako je provociranje, poput posljednjeg poteza kada se muškarac sa zastavom Republike BiH vozio se ovim gradom – “igranje sa životom”.

Isti taj sagovornik navodi kako srpski narod nikad nije “rušio njihove spomenike”.

Jedna gospođa poručuje “zašto se nije zaustavio”.

Za razliku od mještana Istočnog Sarajeva, prvi čovjek MUP-a RS poziva da se ne odgovara na provokacije.

U prilogu se nakon toga pravi zaokret iz sadašnjosti u bolnu prošlost i navodi se kako je “stradalništvo počelo zastavom, srpskom – ali u pogrešnim rukama”.

Umjesto osude provokacija, navodi se dalje u prilogu RTRS-a, “sarajevski gerilci ne progovaraju” – ni domaći ni međunarodni.

Zaključuje se kako su zauzeti “ponovnim” protjerivanjem Djeda Mraza i Božića iz bh. prijestolnice.

Politolog Sanja Vlaisavljević, inače savjetnica za obrazovanje, znanost, kulturu i sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH, kazala je za RTRS kako u “priču o multikulturalnom Sarajevu vjeruje samo Republika Sarajevo”.

Dakle ne postoji multietnički grad Sarajevo. Imate svinjetinu koja je protjerana iz Sarajeva, imate Djeda Mraza koji je protjeran, a sada imate i svjetlosnu rasvjetu… imate sve što je odraz multikulture, a da je protjerano iz Sarajeva”, zaključila je Vlaisavljević.

Na kraju priloga našla se na udaru i “gadljiva” gradonačelnica Benjamina Karić koja je umjesto “božićnih i novogodišnjih praznika koji nisu po hidžri, zaželjela, ni manje ni više, bolji kalendar”.

Autorica priloga zaključila je kako se “virus protjerivanja širi Federacijom” i poentirala da dječica očekuje da “Djeda Mraz primi islam i preraste u Djeda Hidžru i obraduje ih paketićima”.