Edin Forto: Muzej savremene umjetnosti “Ars Aevi” konačno postaje

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, direktorica Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti “Ars Aevi” Senka Ibrišimbegović sa saradnicima obišli su danas lokaciju gdje je planirana gradnja objekta Muzeja “Ars Aevi”, u blizini istoimenog mosta.

Premijer Forto izrazio je zadovoljstvo što neki projekti koji su se u Sarajevu do sada pominjali samo kao legenda, poput pruge za Hrasnicu ili Muzeja “Ars Aevi”, konačno postaju stvarnost.

Prugu ćemo napokon završiti, to više nije legenda, kamen temeljac ćemo položiti ove godine. Isto je s Muzejom savremene umjetnosti, gdje ćemo smjestiti kolekciju ‘Ars Aevi‘.

To će biti zgrada za modernu umjetnost, u blizini Zemaljskog muzeja, čije probleme upravo rješavamo. Odmah pored je i Historijski muzej, čiju prvu fazu rekonstrukcije je počela Vlada KS, zajedno s Općinom. Ovo će biti muzejska četvrt s kulturnim, naučnim, te vanjskim sadržajem za građane. Ovo definitivno postaje najbolje mjesto u gradu”, naveo je premijer Forto.

Gradonačelnica Karić istakla je kako je ponosna jer će Sarajevo 2022. godine imati konkretne korake ka izgradnji Muzeja savremene umjetnosti.

Kako je kazala, bit će to objekt koji će dodatno krasiti glavni grad.

Uvijek kažemo kako je Sarajevo grad umjetnosti, kulture, sporta, obrazovanja, a ovaj projekt to dodatno dokazuje. U Saradnji s Vladom KS , Općinom Novo Sarajevo i Muzejom Grada pokrenuli smo proceduru dobijanja urabnističke dozvole, koju smo uspješno okončali.

Naredna faza je izrada glavnog projekta, što će finansirati naši prijetalji iz Ambasade Italije, tako da su kompletna sredstva za glavni projekt osigurana. Nakon toga, krećemo u izgradnuju Muzeja. Veoma sam ponosna što će naši sugrađani, svi Bosanci i Hercegovci i turisti imati još jedan prekrasan sadržaj koji će obogatiti naše lijepo Sarajevo i ono što ovaj grad kroz historiju već jeste”, izjavila je gradonačelnica Karić.

Načelnik općine Novo Sarajevo Tanović kazao je da je siguran da će u ovoj godini krenuti izgradnja objekta te da će se općinska administracija maksimalno angažovati da osigura sve što je potrebno, od urbanističke i građevinske dozvole, potrebnih priključaka, komunikacija.

To je naša obaveza, da nakon toliko godina izgradimo i dobijemo objekt Muzeja Ars Aevi”, kazao je načelnik Tanović.

Direktorica Ibrišimbegović podsjetila da se ove godine obilježava 30. rođendan od osnivanja ovog Muzeja, kada je njen osnivač Enver Hadžiomerspahić pokrenuo ovu divnu priču.

Nadamo se da će Muzej uskoro dobiti i svoju kuću, svoj trajni smještaj i to na lokalitetu koji zamišljamo kao zaokruženu muzejsku četvrt. Nakon što smo dobili urbanističku saglasnost, sada slijedi izrada glvnog projekta i dobijanje građevinske dozvole.

To planiramo ostvariti u ovoj godini, uz pomoć italijanske Vlade koja će i finansirati izradu tog projekta. Sa Italijanskom razvojnom agencijom pripremamo pozivni tender koji će biti objavljen najkasnije do kraja marta, na koji će se moći prijaviti svi koji zadovoljavaju uvjete izrade projekta.

Sve će se realiizirati zajedno sa studiom Renza Piana koji je prezadovoljan što projekat konačno kreće te je izrazio želju da bude njegov dio. U ovoj godini trebamo kompletirati dokumentaciju kako bi se nakon toga izabrao izvođač za gradnju objekta Muzeja Ars Aevi”, objasnila je direktorica Ibrišimbegović.