Edin Forto na udaru kritika zbog odmora na Alpama: “Uzeo sam pet dana godišnjeg odmora”

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na udaru je kritika opozicije i medija bliskim opoziciji, a zbog godišnjeg odmora. 

Opozicija ga krivi da uživa na godišnjem odmoru na francuskim Alpama dok je Sarajevo u žiži javnosti, a građani strepe da bi mogli ostati bez plina.

On se oglasio na društvenim mrežama rekavši kako je izgrađen sistem da se ničije odsustvo ne može odraziti na funkcionalnost Vlade KS.

Uzeo sam pet dana godišnjeg odmora. U redovnoj sam komunikaciji sa članovima Vlade i svojim saradnicima. Izgradili smo sistem rada i povjerenja da se bilo čije odustvo ne može odraziti na funkcionalnost Vlade KS pa tako niti na njenu sposobnost da pravovremeno i adekvatno odgovorimo na krize ali i na svakodnevne političke podvale“, naveo je Forto.

Premijer nije jučer bio na hitnoj sjednici Vlade na kojoj se raspravljalo o problemu u vezi s nedostatkom plina.

Građani neće ostati bez grijanja

Iako ga krive zbog odmora u trenutku “kada bi građani mogli ostati bez plina”, to više nije istina.

Naime, iz Sarajevogasa su obavijestili javnost da je danas počela normalizacija u snabdijevanju prirodnim gasom, tako da nema straha od isključivanja grijanja domaćinstvima u Kantonu Sarajevo.

Također, danas će u gasni sistem biti vraćeni svi privredni subjekti.

Obavještavamo sve korisnike prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo da je danas (26. 1. 2022. godine) počela normalizacija u snabdijevanju, kao i stabiliziranje gasnog sistema. Tokom dana, u gasni sistem bit će vraćeni svi privredni i poslovni subjekti koji su zbog ograničene isporuke gasa koristili alternativna goriva, kao i određeni broj kotlovnica KJKP Toplane-Sarajevo“, rekli su.

Očekuje se da će u večernjim satima i sve ostale kotlovnice Toplana, koje su koristile alternativno gorivo, ponovo biti dio gasnog sistema.

Naveli su i da će o svim novim informacijama javnost biti pravovremeno informisana.

Podsjetimo, grijanje građana u Kantonu Sarajevo bilo je upitno jučer, a zbog nedostatka prirodnog gasa.

Osim vezano za krizu sa gasom u KS, premijera Fortu javnost osuđuje što je na godišnjem odmoru i do traje “kriza” u vezi sa donošenjem izmjena federalnog Zakona o pripadnostima javnih prihoda.

Izmjenama se Kantonu Sarajevo ukida do sada važeći ponder 2 u raspodjeli ovih prihoda, što će, kako navode, predstavljati ozbiljan finansijski udar na Budžet KS.