Foto/ Ogromne gužve na izlazu iz BiH, savjetuje se oprezna vožnja zbog opasnosti od poledice

Velike kolone vozila formirane su na nekoliko graničnih prijelaza naše zemlje.

Duga su zadržavanja na izlazu iz BiH u Bosanskoj Gradišci, Velikoj Kladuši, Bosanskom Brodu, Bosanskom Novom, Gradini, Bosanskoj Kostajnici, Orašju i Bosanskoj Dubici.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su oko 30 minuta.

Na putevima u višim planinskim predjelima, mjestimično ima ugaženog ili raskvašenog snijega, dok je kolovoz u nižim predjelima mokar, a u južnim krajevima pretežno suh“, kazali su iz BIHAMK-a.

Zbog niske temperature na svim vlažnim lokalitetima može se očekivati formiranje poledice.

Na pojedinim dionicama u višim predjelima vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a izdvajaju se putevi: Jablanica-Posušje (preko Blidinja), Turbe-Banja Luka (na području Vlašića) i Glamoč-Mrkonjić Grad (na području Mliništa).

Iz BIHAMK-a upozoravaju i na učestale odrone na brojnim dionicama.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme“, dodaju.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.