Foto/ Općina Novo Sarajevo ove godine planira rekonstrukcija tri vrtića

Ova godina bit će u znaku obnove vrtića i priprema za izgradnu osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Realizacija navedenih planirana je u saradnji sa resornim Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i općina, a sa ciljem da se ukinu liste čekanja za upis djece u vrtiće i da učenici imaju škole prema savremenim standardima, saopćila je Općina Novo Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo uz podršku kantonalnog ministarstva ove godine planira obnovu vrtića “Kolibri” u ulici Kolodvorska 11.

Vrijednost ovog projekta je oko 1.300.000 KM, od čega će ministarstvo obezbijediti 700.000 KM, a Općina 600.000 KM.

Rekonstrukcijom navedenog vrtića i njegovim ponovnim vraćanjem u funkciju, osigurat će se prostorni kapaciteti za smještaj, odgoj i obrazovanje oko 190 djece uzrasta od 3 do 6 godina.

U saradnji sa UNDP BiH i Udruženjem “Dajte nam šansu” priprema se i uređenje vrtića “Ciciban” okviru kojeg je predviđena uspostava Edukativnog dnevnog centra za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju s područja Kantona Sarajevo.

Okvirno je planirano da u kvadraturi objekta može da boravi 30 djece od predškolskog uzrasta do onih koji su napunili 18 godina, kao i ona djece koja trebaju cjelodnevni boravak i dodatnu stručnu podršku.

Planirano je da se objekat izgradi od prirodnih materijala i kao takav da bbude ogledni za kompletnu regiju. JU “Djeca Sarajeva“ ustupila je vrtić “Ciciban“ Udruženju “Dajte nam šansu“ na neodređeni vremenski period u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih osoba s poteškoćama u razvoju.

U 2022. godini Općina planira i izradu Izvedbenog projekta za obnovu još jednog novosarajevskog vrtića “Narcis“ u ulici Grbavička bb.

Vrtić se nalazi u neposrednoj blizini objekta “Dječija kuća“, a Idejnim rješenjem je predviđeno da sadrži prizemlje, sprat i potkrovlje, te podrumsku etažu.

U okviru prizemlja su predviđeni prostori za dvije jasličke grupe i jednu mješovitu grupu, čajna kuhinja, trpezarija koja ujedno služi i kao prostor za više namjena, te ostali prateći prostor, dok je na spratu predviđen prostor za četiri vrtićke grupe.

Pored rekonstrukcije pomenutih vrtića, Općina Novo Sarajevo ove godine nastavlja i aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje objekta Osnovne škole “Pofalići”.

Idejnim projektom novog objekta škole, predviđena je površina oko 6.000 m², kao i vanjska površina oko 2.700 m².

Bit će namijenjena za boravak oko 900 učenika u dvije smjene. Sadržavat će sve potrebne prostorije, učionice, dva vanjska igrališta i unutrašnju fiskulturnu salu.

Navedeni projekat realizovat će se u saradnji sa Ministrstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.