Foto/ Sarajevo okovano ledom, trotoari i šetališta zaledili na izuzetno niskim temperaturama

Od danas su najavljene ekstremno niske temperature, što pješaci mogu vrlo dobro osjetiti noćas.

Trotoari i šetališta u mnogim sarajevskim naseljima zaledili su zbog niskih temperatura.

Iako u ovim satima na ovako niskim temperaturama možete vrlo malo pješaka vidjeti na ulici, one rijetke koje sretne možete vidjeti kako vješto izbjegavaju zaleđene dijelove i hodaju po snijegu na mjestima gdje je još prije nekoliko dana bila trava.

Otežano je kretanje u mnogim sarajevskim ulicama, a kako nam javljaju brojni čitaoci najgore je na Grbavici, Čengić Vili, Alipašinu i Dobrinji.

Ipak, iz Hitne pomoći kazali su da do sada, srećom, nije primjećeno da se povećao broj osoba sa povredama.

Pred nama ekstremno hladna noć

Federalni hidrometeorološki zavod najavio je u ponedjeljak da od srijede slijedi dominacija anticiklone sa sjevera evropskog kontinenta.

Od 12. do 21. januara, pod uticajem anticiklone, očekuju se stabilnije vremenske prilike uz dosta vedrih perioda, ali s izuzetno niskim temperaturama zraka.

Promjena i pogoršanje uz padavine izgledna je od 22. do 25. januara.

Tokom prvog dijela sedmice, najhladnija jutra očekuju se u centralnim, istočnim i jugozapadnim predjelima Bosne, s temperaturama između minus četiri i jedan, u ostalim krajevima Bosne od minus dva do tri, u Hercegovini od četiri do devet stepeni Celzijusovih.

Danju u Bosni vrijednosti temperatura zraka kretat će se od jedan do šest, u Hercegovini od pet do 10 stepeni Celzijusovih.

Uz stabilnije i vedro vrijeme, očekuje se i promjena temperaturnog režima, od 12. do 14. januara, tokom jutra, u Bosni, prognozirane vrijednosti minimalnih temperature zraka su od minus 10 do minus pet, u Hercegovini od minus dva do tri stepena, maksimalne u Bosni kretat će se od minus tri do dva, u Hercegovini od četiri do devet stepeni Celzijusovih.

Od 15. januara do kraja prognoznog perioda vrijednosti temperatura zraka su u granicama uobičajenih za ovo doba godine.

Jutra prohladna s temperaturama u Bosni od minus tri do dva, u Hercegovini od jedan do šest, dnevne u Bosni do osam, u Hercegovini do 12 stepeni.