Foto/ Trojica osumnjičenih za ubistvo Kenina Lukača predati u Tužilaštvo KS, jedan od njih novinarima dobacio “Selfi, a?”

Trojica uhapšenih zbog ubistva Kenina Lukača Vedad Višnjić, Sead Adilović i Asmir Murtović Murta, brat Adela Kabaša (bivšeg Murtović, prije nego je uzeo prezime supruge), predati su u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, javlja Avaz.

Podsjećamo, njih trojica su osumnjičeni za ubistvo Kenina Lukača, koje se 20. januara u sarajevskom naselju Pofalići, a uhapšeni su jučer, nakon čega su sprovedeni u pritvorsku jedinicu MUP-a KS.

Kenin Lukač bio je blizak prijatelj s Mehmedom Mešom Ramićem, koji je ubijen 12. decembra, a za čije ubistvo se sumnjiči Adel Kabaš koji je uspio napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Tokom jučerašnjeg ispitivanja, odnosno višesatne kriminalističke obrade, u MUP-u Kantona Sarajevo intervenirala je i Hitna pomoć Kantona Sarajevo.

Jedan od trojice osumnjičenih imao je lakše povrede.

Ko je Asmir Murtović?

Murtović je i ranije punio stupce crne hronike.

Prije nekoliko godina hapšen je sa još nekoliko osoba zbog sumnje da su počinili više razbojništava i krađa na području KS.

Također se teretio i za državnje eksplozivne materije i posjedovanje i omogućavanje uživanja droga.

Na području Kantona Sarajevo izvršio je više pljački nad uposlenicima u poslovnim objektima, kao i teških krađa.

Asmir Murtović najvjerovatnije nije direktni izvršilac ubistva Lukača, ali je bio u bijelom Golfu 6 kojim su ubica i pomagači pobjegli.

Dana 20.01.2022.godine u 16.50 sati obaviještena je dežurna služba Treće PU da je u ul. Ruđera Boškovića, područje općine Novo Sarajevo, došlo do upotrebe vatrenog oružja.

Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici su potvrdili navode iz prijave i u pomenutoj ulici zatekli beživotno tijelo lica K.L. rođen 1994.godine iz Sarajeva, čiju je smrt na licu mjesta konstatovao ljekar ekipe ZZHMP Kantona Sarajevo. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je rukovodio uviđajem obavljenim od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz angažman sudskog vještaka medicinske struke.

Operativnim radom na terenu policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela mogu dovesti dva NN lica i lice A.M. rođen 1987.godine iz Sarajeva, za kojim je raspisana potraga“, saopćeno je ranije iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Od samog događaja vrlo često možemo na društvenim mrežama vidjeti komentare stanovnika Pofalića koji se žale na probleme koje su imali s braćom Murtović (Kabaš).

Kako smo i ranije pisali, saznaje se iz izvora blisklih istrazi da je Lukač je ubijen ispred Ramićeve kuće.

Njega su sačekali kada je napuštao njegov dom i pogodile hicima svega nekoliko metara ispred.

U Lukača je u prsa ispaljeno više hitaca, nakon čega su počinioci pobjegli bijelim Golfom 6, koji ih je čekao parkiran. Radilo se o klasičnoj sačekuši.

Ko je Adel Kabaš?

Ime Adela Kabaša bilo je potpuno nepoznato u javnosti do ubistva Ramića, ali samo zahvaljujući činjenici da je prije nekog vremena promijenio prezime.

Javnosti je poznatiji pod njegovim ranijim identitetom.

Radi se o Adelu Murtoviću, zvanom Dasta, koji je hapšen nebrojeno puta zbog raznih krivičnih djela, među kojima su i neke od pucnjava u Sarajevu.

Između ostalog, privođen je zbog serije obračuna koji su se prije 10 godina odigrali u sarajevskom naselju Pofalići.

Naime, u oktobru 2011. godine, dogodila se tuča i pucnjava ispred kafića “Music” u ovom naselju, kada su ranjeni vlasnici ovog kafića Muamer Helać, Adnan Korora i Amir Suljović.

Policija je tada privela Suljovića, ali i Adela Murtovića, koji su bili osumnjičeni za pucanje na Helaća.

Dan poslije ispred kafića “Music” je aktivirana ručna bomba.

Međutim, ni tu nije bio kraj obračunima u Pofalićima jer je dan poslije u istom naselju u ulici Ruđera Boškovića ispred kuće Adela Murtovića aktivirana eksplozivna naprava, a nekoliko sati poslije tog događaja upućena je (lažna) dojava o postavljenoj bombi u kafiću “Music”.

Murtović je još kao maloljetnik hapšen zbog sumnje da je u naselju Pofalići pucao na Kerima Hadžovića (22).

Hadžoviću je tada u ulici Reisa Fehima Spahe sasut rafal iz automatske puške.