Foto/ U Sarajevu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Polaganjem cvijeća na Spomeniku stradalim Jevrejima u Holokaustu na Starom jevrejskom groblju “Borak” u Sarajevu obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Cvijeće su, između ostalih, položili predstavnici Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, Jevrejske opštine Sarajevo, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, predstavnici udruženja i građani Sarajeva.

Obilježavanje ovog značajnog historijskog datuma počelo je 26. januara izložbom “Bratstvo i jevrejstvo” u galeriji “Novi hram”, te izložbom “Wannsee konferencija – konačno rješenje jevrejskog pitanja” autora Elija Taubera održanoj u Muzeju Jervreja BiH u organizaciji Muzeja grada Sarajeva i Jevrejske opštine Sarajevo.

Centralna komemorativna akademija održat će se 27. januara u 19 sati u Kino Meeting Point-u uz pridržavanje svih propisanih higijensko – epidemioloških mjera.

Ista se može pratiti i putem online platforme Kina Meeting Point.

Dan sjećanja na žrtve Holokausta je dan kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima stradale tokom Drugog svjetskog rata.

Na današnji dan 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su držali nacisti u koncentracionom logoru Auschwitz u Poljskoj.

Auschwitz je bio najveći koncentracioni logor koji je osnovala nacistička Njemačka. Kroz ovaj logor je prošlo 1.300.000 ljudi iz Evrope, od kojih je 1.100.000 ubijeno.

Oko 900.000 odmah je nakon dolaska ubijeno u gasnim komorama, strijeljano ili izgladnjivano do smrti, zbog čega je Auschwitz nazvan najzloglasnijim logorom smrti.