Foto: Pixabay

Fotografija obroka iz švedskog porodilišta nas je bacila u očaj gdje živimo

S obzirom na to da ima dosta naših ljudi koji žive u inostranstvu, od njih nam stižu i detalji o tome kako medicinske usluge funkcionišu tamo.

Jedna fotografija obroka koji je poslužen porodilji u bolnici u Švedskoj izazvala je veliku pažnju.

Tužno je što u 21. veku pričamo o tome kakvi su obroci za trudnice, bilo da se radi o Švedskoj, Srbiji ili Bosni.

To su stvari koje ne bi trebalo ni da primjećujemo jer se podrazumijeva da bi porodilišta u svim krajevima trebalo da imaju pristojnu hranu za pacijente, prenosi Nova.rs.

Iako je tema nataliteta uvek aktuelna i od žena se u našoj zemlji ‘zahtijeva’ da djecu rađaju, mnoge se ježe ne toliko od samog porođaja koliko od pomisli da leže u našim bolnicama.

Dehumanizacija koju doživljavaju porodilje na našim prostorima djeluje kao da ide sve gore i gore, dok u Švedskoj primjer užine izgleda ovako:

Korisnica Twittera koja je podelila fotografiju istakla je da je ova užina poslužena oko dva ili tri sata nakon porođaja, a da se porodilja u tom trenutku nalazi sama sa svojim mužem i bebom u bolničkoj sobi.

Istakla je da na Balkanu to svakako nije slučaj, te ako se žene porode nakon 17 sati– često ostanu bez ikakvog obroka, osim ukoliko nemaju nešto spremljeno u torbi.

Prvo što možemo primjetiti jeste da ovo izgleda kao užina koju bi služili u nekom hotelu.

Drugo, možda i važnije jeste da ništa na tanjiru nije buđavo, kao što je bio slučaj sendviča sa buđavom šunkom u bolnici u Kragujevcu koju su, na sreću, porodilje primjetile.

Čak je i gori slučaj bio u Čačku kada su bebi poslužili poparu sa plastikom – a nakon toga se pravili ludi i gluhi na primjedbe.