Građani se danas mogu vakcinisati u SCC-u od 10 do 15 sati

Tokom ovog vikenda nastavlja se vakcinacija u tržnom centru SCC. Oba dana vikenda u periodu od 10:00 do 15:00 sati na vakcinalnom punktu građani će se moći vakcinisati, revakcinisati ili primiti booster dozu.

Na raspolaganju su vakcine Pfizer i Sinopharm.

S obzirom na porast broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, a i činjenicu da je većini građana isteklo šest mjeseci od druge doze, stanovništvo se poziva da se u što većem broju vakciniše booster dozama.

Prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH, booster dozu mogu primiti osobe starije od 18 godina najranije tri mjeseca od prijema druge doze, ako nisu bolovale Covid-19. Osobe koje su prebolovale Covid-19 i primile dvije doze vakcine, ovu dozu mogu primiti najranije šest mjeseci od prijema druge doze.

Podsjećamo, akcija “Vakcinacija prema građanima” Ministarstva zdravstva KS pokrenuta je 6. novembra.

U tržnim centrima na području Kantona Sarajevo na ovaj način vakcinisano je više od 6.000 građana.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić i sam će tokom vikenda primiti treću dozu vakcine, a pozvao je sve ministre u Vladi KS koji mogu, kao i stručne službe Vlade KS da se odazovu na javnu vakcinaciju i tako pozovu i građane na vakcinaciju.

Skok novozaraženih

Prema jučerašnjem izvještaju u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 439 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.723 uzorka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 206 osobaČetiri pacijenta su, nažalost, preminula.

Podsjetimo, dan ranije u Kantonu Sarajevo zabilježeno je 360 novozaraženih osoba, a nije bilo registrovanih smrtnih ishoda.

Trenutno je na bolničkom liječenju 128 pacijenata, od kojih je 114 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post-covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 81,25 posto.

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 79 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 49.

Na respiratoru je 10 osobadevet ih koristi neinvazivnu ventilaciju, a isto toliko pacijenata je na kiseoničkoj potpori disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 2.293 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.958 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 72.679 osoba zaraženih koronavirusom i 68.711 izliječenih.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 253, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 419“, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 512 pacijenata, od kojih su četiri transportovane na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 1.783 PCR brisa.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Novom Gradu i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 990 poziva, a obavljena su i 403 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Tokom jučerašnjeg dana aplicirano je ukupno 1.208 doza vakcina protiv koronavirusa.

Iz Ministarstva zdravstva KS apeluju na građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.