Gradonačelnica ugostila mladu doktoricu koja je spasila život čovjeku u “Alti” i uručila joj zlatni novčić

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uručila je posebno priznanje hrabroj Medini Plaćo, koja je ranije ove sedmice spasila život sugrađaninu prilikom kupovine u tržnom centru.

Gradonačelnica je istakla da je mlada doktorica nezaposlena.

Danas je moja gošća u Vijećnici bila hrabra Sarajka, doktorica Medina Plaćo, koja je nesebičnom i brzom reakcijom, našem sugrađaninu pružila pomoć, reanimaciju i nakon desetak minuta, uspostavila puls. Doktorica Medina trenutno je na birou“, navela je gradonačelnica nakon sastanka.

Pozvala je nadležne da joj pruže priliku da radi u struci.

Pozivamo sve nadležne da u skladu sa mogućnostima, ovoj mladoj djevojci koja je svojim činom dokazala da je itekako spremna primijeniti stečeno znanje, pruže priliku da radi u svojoj struci. Uvjerena sam da će naša mladost poput Medine, imati priliku da svoju karijeru grade u svom gradu i u svojoj zemlji. U ime svih Sarajki i Sarajlija, hvala Vam“, kazala je Karić.

Spasila život u Alti

Medina Plaćo je postala nova heroina glavnog grada Bosne i Hercegovine kada je krenula u kupovinu nije ni slutila da će spasiti jedan ljudski život.

Čovjek je, navodno, imao infarkt, a ona ga je vratila u život. Sve se dogodilo u tržnom centru Alta u Sarajevu.

Opisala je cijelu situaciju.

Stajala sam na odjelu s voćem i povrćem. Bila sam okrenuta leđima čovjeku. U tom momentu sam čula jak udarac. Nisam pomislila odakle dolazi. Međutim, kada sam se okrenula vidjela sam čovjeka bez svijesti.

Ležao je na tlu. Prišla sam s ostalim ljudima koji su bili u okruženju. Krenula mu je ‘pjena’ na usta, okrenula sam ga na bočni položaj imajući u vidu da je moža napad epilepsije“, kazala je Plaćo.

Naglasila je da u tom trenutku prestao tresti, te da im je njegova supruga prišla.

Supruga je rekla da njen muž ima visok krvni pritisak i da to jutro nije popio terapiju. Počeo je da modri na licu. Tada sam shvatila da je stvar ozbiljna. Zjenice nisu reagovale na svjetlost niti bilo kakve podražaje. Puls sam opipala, nije ga bilo. Uz Božiju pomoć sam započela reanimaciju, usta na usta. To je trajalo otprilike 50-tak minuta“, rekla je ona.

Pomenula je da nije odustajala sve dok nisu medicinski tehničari iz hitne pomoći pristigli u pomoć.

Ponosna sam na sebe, ali to je moja dužnost, budući da sam ja prije dva mjeseca završila medicinu. Diplomirani sam doktor medicine, ali se nisam sa ovim susretala uživo.

Međutim, nas su u visokoškolskoj ustanovi na Medicinskom fakultetu u Sarajevu obrazovali da budemo što bolji, te da izađe jedan uspješan i sposoban kadar“, zaključila je ona.

Također, njena generacija je jedna od onih koji nisu zaposleni, a diplomirali su jedan od najtežih fakulteta u Sarajevu.

Inače, ovu hrabru Sarajku pohvalili su i na društvenim mrežama.