Hitan sastanak u Vladi KS zbog krize s plinom i grijanjem

U Vladi Kantona Sarajevo danas će biti održan hitan sastanak u vezi problema sa nedostatskom plina i najave da bi građani mogli ostati bez grijanja.

Iako se ranijih godina naručivalo oko 1.300.000 kubika gasa u januaru, ove godine je naručeno oko 900.000 kubika plina za januar.

Iz “Toplana” su rekli da su morali preći na alternativna goriva, međutim naveli su kako nemaju dovoljno mazuta jer su i ranije koristili alterantivu kada je također dolazilo do redukcije plina.

Iz “Energoinvesta” su saopćili da su nudili novu narudžbu, no “Sarajevogas” i “Toplane” nisu odgovorili.

U saopćenju se navodi da je “Energoinvest” i jučer poslijepodne stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentnu email poruku “Sarajevogasu” sa kopijom ostalim učesnicima u poslovima sa plinom, da se najkasnije do jutros pismeno izjasne i daju potvrdu o narudžbi dodatnih količina gasa.

Ukoliko se ogluše na zahtjev “Energoinvesta”, građane Sarajeva u narednim danima očekuju hladni radijatori.

“Toplane” Sarajevo zagrijavaju oko 53.000 stambenih i poslovnih objekata, a jučer su njihove kotlovnice isključene i prešle na mazut.

Sarajlije su se jutros probudile na minus 15 stepeni, a mnogi građani već su kupili grijalice kako bi imali bilo kakvu alternativu ukoliko ostanu bez grijanja.

Ipak, prema našim informacijama građani su jutros imali grijanje, što je upitno za ostatak dana.