Interpol objavio crvenu potjernicu za Adelom Kabašem, osumnjičenim za ubistvo Mehmeda Ramića

Međunarodna policijska agencija Interpol objavila je crvenu potjernicu za Adelom Kabašem iz Sarajeva.

On se tereti za ubistvo Mehmeda Meše Ramića na Pofalićima koje se desilo 12. decembra prošle godine.

Kabaš se traži, kako je navedeno zbog ubistva, a na zahtjev pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, prenosi Avaz.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je od Kantonalnog suda raspisivanje potjernice za Kabašom i predložilo određivanje jednomjesečnog pritvora.

Zbog istog slučaja u pritvoru se još nalaze i Amel Jašarević, Edvin Imamović i te Igor Zuko.

Imamović se tereti za pomaganje u krivičnom djelu a Zuko za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela.

Kabaš je nakon pucnjave pobjegao u Crnu Goru.

Dobio poziv

Kabaš zvani Dasta, nakon pucnjave u Pofalićima, iste je noći, uz pomoć Edvina Imamovića i Igora Zuke, pobjegao u Lukavicu, a potom prema Bileći i najvjerovatnije je završio u Crnoj Gori.

Prema informacijama ove medijske kuće, Kabaša i Zuku otkrio je u bijegu radarski sistem “Sparta”, koji je prije dvije godine postavljen u Kantonu Sarajevo.

Iako su uhapšeni izjavili da je Imamović dovezao u Lukavicu Kabaša, gdje ga je Zuko preuzeo i dalje vozio u svom Passatu, sarajevska policija je došla do drugačijeg saznanja.

Istražitelji su iste noći uvidom u sistem “Sparta” uočili da je u 21.25 sati na izlazu iz Kantona Sarajevo prema Lukavici Igor Zuko u bijelom Passatu na mjestu suvozača vozio Adela Kabaša.

Prema dogovoru s Kabašem, Zuko se u Sarajevo trebao vratiti preko Mostara.

Kada je u noći već 13. decembra, oko tri sata, došao do tunela Crnaja, dobio je poziv koji ga je iznenadio i uznemirio.

Ranije presude

Naime, na mobilni telefon pozvali su ga pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo koji su ga prepoznali na sistemu “Sparta”.

Istražitelji su mu saopćili da se odmah javi u policiju, što je on i učinio kada se vratio u Sarajevo.

Adel Kabaš je, inače, dva puta osuđivan za teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i izazivanje opće opasnosti.

Presudom Općinskog suda od 23. januara ove godine osuđen je na sedam mjeseci zatvora.

Presudom od 2018. godine dobio je godinu zatvora koja mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 90 dana.

Moćan radarski sistem

Najmoderniji radarski sistem “Sparta” ima mogućnost prepoznavanja vozila koja nisu registrirana i vozila kojima su ranije počinjeni saobraćajni prekršaji.

Također, sistem odmah zna je li vozilo ukradeno, je li bilo u izvršenju krivičnog djela, te je li vlasnik vozila počinilac prekršaja ili krivičnog djela.

Detalji pucnjave

Na licu mjesta izuzeti su brojni tragovi, a prema broju pronađenih čahura i zrna od ispaljenih metaka, Jašarević i Kabaš su u Ramića ispalili 18 metaka.

Na tijelu Ramića ostale su vidljive povrede na vratu i nekoliko rana u predjelu grudnog koša.

Prema izjavama koje su uhapšeni dali u policiji, cijela ekipa se tog 13. decembra sastala u kafiću u blizini Hitne pomoći, nakon čega im je Kabaš oko 20 sati rekao da idu, a na parking su poveli i jednog njegovog prijatelja.

Dogovor je bio da odu u drugi kafić na Pofalićima.

Adel Kabaš, zajedno s Edvinom Imamovićem i svojim prijateljem, vozio se u Golfu 7 plave boje, a iza njih je u crnom Golfu 7 išao Amel Jašarević s Igorom Zukom.

Dok su išli od Pofalića prema kružnom toku, pored njih je prošao Mehmed Ramić Meša u crvenom Peugeotu.

Na semaforu na Pofalićima prišli su Mešinom vozilu, a kako je Jašarević vozio iza njih, i on se zaustavio.

Jedan od osumnjičenih kazao je da je Meša u tom momentu otvorio prozor, dok je Jašarević otvorio prozor na zadnjim vratima i pitao Ramića “u čemu je problem, što dira maloga“, misleći na Ajdina, kojeg je Ramić mal****irao.

Meša je tom prilikom počeo psovati: ‘J***m vam majku, glavu ću mu otkinuti, ni ti (Jašarević, op. a.) ga ne možeš zaštititi“, naveo je osumnjičeni.

Jašarević je svojim vozilom prišao s desne strane Ramićevog vozila i počeo pucati. Tada je u Ramića zapucao i Adel Kabaš.

Pratio medije

Kabaš je potom s Imamovićem pobjegao s lica mjesta, tražeći da ga odveze u Lukavicu, a potom preko Foče i Trebinja na granicu s Crnom Gorom.

Imamović se usprotivio, pa mu je Kabaš rekao da ga ostavi ispred kafića u Lukavici.

Nakon što ga je Adel pozvao, u Lukavicu je došao Igor Zuko svojim Passatom te se Kabaš sa Zukom odvezao nakon što mu je predao pištolj i čahure.

Vozili su se preko prijevoja Čemerno kada je Adel rekao Zuki da stane i da će on izaći. Adel je, dok su se vozili, sve vrijeme uzimao mobitel od Zuke i čitao vijesti o pucnjavi koje su objavljivali portali.

Amel Jašarević ostao je na mjestu pucnjave i policajcima kazao da je pucao u samoodbrani, jer je Ramić, navodno, potegao pištolj.

Amel je pozvao policiju, koja je u njegovom Golfu pronašla crni pištolj CZ bez metaka, uklonjenog fabričkog broja, čiji je zatvarač bio u zadnjem položaju.

Nađen pištolj u Peugeotu

Osim brojnih oštećenja na Peugeotu u kojem je bio Mehmed Ramić, policija je između prednjih sjedišta pronašla pištolj CZ. U cijevi pištolja bio je jedan metak, a u okviru šest metaka.