Iz “Toplana” nam nisu mogli odgovoriti niti na jedno pitanje: Računi ostaju isti bez obzira na različita goriva?!

Tragom informacija o ograničenoj isporuci plina, te da će KJKP “Toplane-Sarajevo” morati koristiti alternativna goriva kako bi ugrijali domove građana kontaktirali smo ovo kantonalno preduzeće danas.

Naime, primili smo nekolicinu upita građana, a koji se najviše odnose na račune koje će krajnji korisnici morati da plate.

Razočaravajući, niti na jedno pitanje nam nisu mogli dati adekvatan odgovor već su se pozvali samo na jučerašnje saopćenje.

A zanimalo nas je da li će građani dobiti umanjene račune obzirom da će “Toplane” koristiti alternativna goriva čija nabavna cijena nije ista.

Što se tiče umanjenja računa mislim da neće biti potrebe iz razloga što korisnici nemaju prekida u isporuci toplotne energije, tako da je to jedino bitno, a da li grijemo na alternativno ili plin radijatori će biti topli“, odgovor je koji smo dobili iz ovog preduzeća.

Dakle, bez obzira na različite nabavne cijene različitih goriva građani će plaćati isto.

Također, zanimao nas je prekid u grijanju krajem oktobra i početkom novembra kada je došlo do kvara u Bugarskoj, te građani nisu imali grijanje skoro dva dana, ali ni za taj period nam nisu mogli odgovoriti na pitanje vezano za umanjene račune.

Posljednja dva dana aktivno možemo čitati da pojedine kotlovnice već koriste alternativna goriva, a ostali smo uskraćeni za odgovor koje su to kotlovnice u Kantonu Sarajevo koje već koriste druga goriva. Ukoliko se sjetimo upravo perioda oktobar-novembar neke kotlovnice su radile, dok druge nisu imali mogućnost grijanja na alternativna goriva.

Ostali smo uskraćeni i za odgovor da li će zbog alternativnih goriva “Toplane” raditi 24 sata dnevno obzirom da neka goriva sporije zagrijavaju radijatore, a neka brže.

Stariji građani će se sjetiti da prije nego su “Toplane” počele koristiti plin kao osnovno gorivo građani su imali cjelodnevno grijanje, a razlog je jednostavan, bilo je potrebno od dva do četiri da se radijatori zagriju, pa se nije isplatilo prekidati grijanje.