KJP Toplane Sarajevo: “Još dva dana možemo grijati alternativnim gorivima”

Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdijevanje gasom kupaca koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva KJKP Toplane Sarajevo sa gasnog sistema isključili su sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje.

Zagrijavanje alternativnim gorivima rezultira da se zagrijavanje uspostavi tek od jedan do dva sata.

Međutim, naglim padom gasnog sistema u Sarajevogasu došlo je do isključenja svih naših kotlovskih postrojenja. Pojedini građani nisu imali isporuku toplotne energije, a to je zbog prelaska na alternativna goriva jer uspostava zagrijavanja putem alternativnih goriva traje od 1 do 2 sata. Vršimo zagrijavanje dakle putem alternativnih goriva osim krovnih kotlovnica koje smo nastavili zagrijavati putem prirodnog gasa”, izjavila je za N1 Irma Aščerić iz KJP Toplane Sarajevo.

Ukoliko Energoinvest ne dostavi dovoljne količine gasa mogli bi doći do velikog problema, ističu iz ovog preduzeća.

Obzirom da su određene količine alternativnih goriva potrošene i da se troše. Na alternativna goriva možemo grijanje vršiti još danas i sutra. Ovog jutra naš sistem radi punim kapacitetom, osim krovnih kotlovnica koje rade na gas. Danas korisnici imaju urednu isporuku”, saopštili su.

Vlada KS neće dozvoliti da građani ostanu bez grijanja

Vlada Kantona Sarajevo neće dozvoliti da građani ostanu bez grijanja, uprkos političkom pritisku sa federalnog nivoa, osnovna je poruka sastanka članova Vlade KS sa čelnicima “Sarajevogasa” i “Toplana” koji još traje.

U posljednja tri dana za Kanton Sarajevo je isporučeno 215.000 kubika plina manje u odnosu na garantovane količine.

Kako je rečeno na sastanku, manjak je nastao zbog nepredviđenog povlačenja 150.000 kubika plina od strane “Arcerol Mittala”, na ime navodnog remonta.

“Energoinvest” u ovom trenutku traži da građani Kantona Sarajevo plaćaju tržišnu cijenu plina za dodatne količine, a koja je četiri puta viša od ugovorene, dok “Arcelor Mittal” dodatne količine plaća po nižim, ranije ugovorenim cijenama.

Vlada KS neće dozvoliti da taj udar podnesu sami građani.

Trenutno u Sarajevu 70 posto kotlovnica radi na alternativnim gorivima, zbog reduciranih količina plina.

Podjsetimo, iz “Energoinvesta” su saopćili da su nudili novu narudžbu, no “Sarajevogas” i “Toplane” nisu odgovorili.

U saopćenju se navodi da je “Energoinvest” i jučer poslijepodne stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentnu email poruku “Sarajevogasu” sa kopijom ostalim učesnicima u poslovima sa plinom, da se najkasnije do jutros pismeno izjasne i daju potvrdu o narudžbi dodatnih količina gasa.

“Toplane” Sarajevo zagrijavaju oko 53.000 stambenih i poslovnih objekata, a jučer su njihove kotlovnice isključene i prešle na mazut.

Sarajlije su se jutros probudile na minus 15 stepeni, a mnogi građani već su kupili grijalice kako bi imali bilo kakvu alternativu ukoliko ostanu bez grijanja.

Ipak, prema našim informacijama građani su jutros imali grijanje, što je upitno za ostatak dana.